Propostes per a la diada

Literatura en castellà: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi

Javier Marías, Edurne Portela, Juarma, Javier Cercas, Miqui Otero i Eduardo Mendoza, entre les novetats del Dia del Llibre

Literatura en castellà: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi
5
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Tomás Nevinson’

Javier Marías. Alfaguara. 22,90 €

Aquest gran autor amb voluntat de ser-ho tanca amb aquesta novel·la un díptic que funciona també com el revés de la trama de ‘Berta Isla’, la seva novel·la anterior. Si aquella se centrava en l’heroïna del títol, ara li toca el torn al seu marit, que, havent tornat d’aquella aventura, s’enfronta al dilema moral de si és lícit matar en una circumstància concreta.

‘Los ojos cerrados’

Edurne Portela. Galaxia Gutenberg. 17 €

Si hi ha una preocupació que recorre els llibres d’Edurne Portela és la de l’anàlisi de la violència que ella ha concretat en les accions d’ETA o en la qual perdura enquistada en la parella. Ara li toca a una novel·la que recull el trauma de la Guerra Civil reflectit en un avi que viu en un poble perdut i una dona jove que torna allà.

‘Al final siempre ganan los monstruos’

Juarma. Blackie Books. 21 €El segell Blackie Books ens revel·la aquest autor andalús que ha ordit a la seva primera novel·la un impactant relat d’autodestrucció generacional no gaire allunyat del que cosa va suposar ‘Trainspotting’ al seu moment. Fill i net de temporers, Juan Manuel López, és a dir, Juarma, sembla que deixarà empremta. I a sobre arriba amb doblet de la seva faceta fanzinera: a ‘Abrázame hasta que la vida deje de dar puto asco’ (Autsaider Cómics, 12 €) reuneix una antologia de vinyetes satíriques plenes d’ironia i humor.

‘Independencia’

Javier Cercas Tusquets. 21,90 € Cercas ha enviat el seu heroi a l’any 2025 quan, segons la seva ficció, el procés i la pandèmia ja són cosa del passat. Una trama de fort calat polític, aquesta vegada situada a Barcelona, amb la nova alcaldessa (res a veure amb Colau) com a víctima, li serveix a l’autor per consolidar el seu projecte policíac. 

‘La anguila’

Paula Bonet. Univers. 17,90 €

Aquest llibre provoca la mateixa sensació viscosa i desagradable que tocar una anguila, un animal gairebé mític del qual, durant molt temps, s’ha desconegut gairebé tot. La imatge li serveix a la il·lustradora Paula Bonet per a la seva primera i molt combativa incursió en la novel·la. Una obra molt literària feta de dolor, esquinç i violència masclista que l’autora coneix de primera mà. 

‘Simón’

Miqui Otero Blackie Books. 23 €

Ha sigut un dels grans èxits editorials del 2020 i segueix per aquest camí sense despentinar-se. Una educació sentimental de noi de barri entre la Barcelona postolímpica i la davallada de la llarga crisi iniciada el 2008, relatada amb una barreja d’èpica de capa i espasa i una quotidianitat entre gamberra i nostàlgica.

‘Volver la vista atrás’

Juan Gabriel Vásquez. Alfaguara. 19,90 €

L’escriptor colombià aborda en clau novel·lística la memòria del cineasta Sergio Cabrera, fill d’un republicà exiliat després de la Guerra Civil, poeta, director de teatre i actor que va arrossegar la seva família a la Xina maoista i més tard va formar part de la guerrilla. La novel·la retrata un temps en què les ideologies van marcar a foc les vides privades.

‘Salvatierra’

Pedro Mairal. Asteroide. 17,95 €

Recuperació d’una novel·la de Mairal del 2008 que, amb la seva aguda oïda per a la prosa, estableix una bonica faula sobre els límits de la creació artística. Després de la mort del pintor Juan Salvatierra, mut des de la infantesa per un accident i que s’ha dedicat a pintar minuciosament un poble en una sèrie de rotllos, els seus fills es fan càrrec del seu llegat.  

'Tierra fresca de su tumba'

Giovanna Rivero. Candaya. 16 €

No, Mónica Ojeda no és l’única conreadora del gòtic andí, sinó que en aquesta tendència literària també se situa l’excel·lent boliviana Giovanna Rivero. En aquests sis relats hi ha homes, dones i nens que traspassen les fronteres d’una insuportable vida quotidiana per endinsar-se en terrenys fantàstics que actuen com a reflex de les seves vides.

'El huerto de Emerson'

Luis Landero. Tusquets. 19 €

En aquesta nova entrega memorialística de Landero, que segueix el sender marcat per ‘El balcón en invierno’, Landero repassa pausadament algunes de les seves experiències com a escriptor i professor de literatura. La lectura de Landero és un recés de pau per a aquells que busquen el diví detall i la feliç reclusió en un mateix.

'Transbordo en Moscú'

Eduardo Mendoza. Seix Barral. 20,90 €

Continuen aquí les aventures de l’antiheroi mendocià Rufo Batalla, feliçment casat amb una rica hereva però reclamat en les seves arts per l’improbable príncep de Livonia. El títol marca el període històric que no és cap altre que el de la caiguda del mur de Berlín, preludi de la dissolució de l’antiga URSS. El riure està assegurat.

'Alguien camina sobre tu tumba'

Mariana Enriquez. Anagrama 23 €

A ningú que hagi llegit a la imprescindible Mariana Enriquez li sorprendrà que una de les seves activitats preferides sigui visitar cementiris. En aquest llibre, corregit i augmentat respecte a la seva edició argentina, l’autora inclou les seves cròniques viatgeres, la seva erudició adobada amb grans dosis d’humor i el repàs llegendari dels seus mites de terror preferits.

'Sacrificios humanos'

María Fernanda Ampuero. Páginas de espuma. 15 €

Dones i homes, víctimes i botxins intercanviables, són els protagonistes d’aquests formidables relats de l’autora equatoriana que deixen en el lector una profunda inquietud. Qui diu que les dones no són bones per endinsar-se en la violència és que no coneix María Fernanda Ampuero.

'Trigo limpio'

Juan Manuel Gil. Seix Barral. 20 €

Guanyadora del Premi Biblioteca Breu, aquesta novel·la ha consagrat el fins ara no molt conegut escriptor d’Almeria. Amb molt sentit de l’humor i no poca frescor, Gil recrea la seva infància en un barri de la perifèria i la seva pròpia vocació com a lector a partir d’un joc que vincula unes obres amb les altres.

'El estado natural de las cosas'

Notícies relacionades

Alejandro Morellón. Candaya. 14,90 €

A Alejandro Morellón el va descobrir Alberto Olmos quan Caballo de Troya li va oferir ser editor temporal. L’elecció va quedar ratificada pel Premi García Márquez. Ara Candaya recupera aquest llibre de relats fantàstics i irònics que, malgrat els seus mèrits, hauria de tenir més atenció lectora.