PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA DIADA

Política: 13 llibres recomanats per a Sant Jordi 2019

Aquestes són les nostres propostes de títols vinculats a l'actualitat política i als polítics per a aquesta diada'

collage-politica

collage-politica

6
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERNEST LLUCH. BIOGRAFÍA DE UN INTELECTUAL AGITADOR / ERNEST LLUCH. UNA BIOGRAFIA D’UN INTEL·LECTUAL AGITADOR. Joan Esculies. RBA / La Magrana. 24 €. Gairebé 20 anys després que ETA assassinés Ernest Lluch, Joan Esculies publica la primera biografia del polític, guardonada amb el premi Gaziel. Edificada a partir de moltes entrevistes i també de material inèdit, l’obra s’endinsa en els últims anys de l’exministre del PSC. Malgrat haver-se retirat del món de la política, abans que la banda terrorista segués la seva vida, el també economista català va tractar d’intervenir en el conflicte basc fent bandera del diàleg.

ORIOL JUNQUERAS. HASTA QUE SEAMOS LIBRES / ORIOL JUNQUERAS. FINS QUE SIGUEM LLIURES. Sergi Sol. Ara Llibres. 18,50 €. Sergi Sol va viure en primera persona, en qualitat de mà dreta del president d’ERC, els 40 dies que separen l’entrada a la Conselleria d’Economia de l’empresonament de mig Govern. L’entrada de Junqueras i de la resta de líders independentistes a la presó li va suposar un cop emocional que el va empènyer a relatar aquell període. "Callo més del que conto i conto moltíssim", avisa sobre un llibre que s’endinsa en les bambolines dels fets de l’octubre. Firmat pel mateix Junqueras, Ara Llibres també publica 'Contes des de la presó', amb pròleg de Pep Guardiola, llibre il·lustrat amb els relats que ha enviat als seus fills des de la presó. 

EL RIESGO DE LA VERDAD / EL RISC DE LA VERITAT. Josep Antoni Duran i Lleida. Planeta / Proa. 21,50 €. Durant tres dècades, va ser una figura clau del panorama polític català. El procés va acabar provocant el divorci de CiU, pas previ a la dimissió de Josep Antoni Duran i Lleida com a líder d’Unió. Després d’haver penjat la samarreta política, repassa ara la seva dilatada trajectòria i aprofita per ajustar comptes, especialment amb l’expresident Carles Puigdemont, que no dubta a titllar de “guillat” i “il·luminat”, que “és més de la CUP que convergent”.

MANUAL DE RESISTENCIA. Pedro Sánchez Península. 20,50 €. Pedro Sánchez ha fet de la resistència el seu sant i senya. El donaven per acabat quan els crítics del PSOE van forçar la seva sortida, però va aconseguir reconquerir Ferraz després d’haver-se enfrontat a l’aparell del partit. Malgrat que li deien que no ho aconseguiria, va acabar arribant a la Moncloa després d’haver aconseguit que, per primera vegada a Espanya, prosperés una moció de censura. Amb ànima de pioner, es converteix en el primer president en exercici que publica les seves memòries polítiques.

L’historiador John H. Elliott. / Albert bertran

CATALANES Y ESCOCESES / CATALANS I ESCOCESOS. John H. Elliott. Taurus / Rosa dels Vents. 24,90 €. John H. Elliott, professor emèrit d’Història a la universitat d’Oxford i premi Príncep d’Astúries de ciències socials, explora en aquesta obra les arrels dels dos principals moviments independentistes a la Unió Europea. El veterà hispanista defensa que els sobiranistes catalans poden aprendre "una mica de paciència i un bon lideratge i saber escoltar els altres". I, els escocesos, "els perills de perdre el contacte amb la realitat".

FACHA / FATXA. Jason Stanley. Blackie Books. 18,90 €. ¿Com funciona el feixisme i com ha entrat en la teva vida? Aquesta és la pregunta que intenta respondre Jason Stanley davant l’onada feixista que recorre mig món i que a Espanya ha entrat a cavall de Vox. El professor de Yale dissecciona la fórmula de l’èxit de Steve Bannon, el Rasputin de Donald Trump, que ara intenta exportar a Europa apel·lant a un passat mític i pur i a “una versió exagerada de la família patriarcal”.

IDENTITAT. Francis Fukuyama. Deusto. 19,95 €. Fracis Fukuyama va saltar a la fama fa tres dècades amb 'El fin de la historia y el último hombre', obra multireferenciada en la qual augurava la victòria definitiva de la democràcia liberal i el final de les ideologies després de la caiguda de l’URSS. En el seu últim assaig, el politòleg nord-americà aborda com els moviments populistes, que assenyala que estan majoritàriament guiats per credos nacionalistes o religiosos, posen en risc aquest sistema liberal democràtic.

EL DIRECTOR. David Jiménez. Libros del KO. 18,90 €. David Jiménez, exdirector d’‘El Mundo’, s’endinsa en les misèries de la professió. En un llibre que atrapa des de l’inici, el "reporter que es feia passar pel director" exposa la síndrome de l’"impostor" que sentia, les relacions amb les clavegueres de l’Estat "en un joc de favors en què la veritat era un empipament prescindible" i les pressions polítiques que rebia, com quan l’exministre Jorge Fernández Díaz li va deixar anar: "No són temps per a la neutralitat".

Michelle Obama / AP / CHARLES REX 

ESCRITS DE PRESÓ. Joaquim Forn. Enciclopèdia. 19,50 €. Es tracta d’un llibre a peu de cel·la, amb confessions íntimes en l’aspecte personal. “Tinc por. Ho reconec”, així comença el text de Joaquim Forn, que inclou confessions polítiques d’interès. Com per exemple, el seu rebuig de forçar la investidura de Puigdemont (“Podria comportar l’allargament del 155 i conduir-nos a noves eleccions”) i les seves reserves amb les de Jordi Sánchez i Jordi Turull (“quina necessitat tenim de regalar a l’Estat més imputats i presos”).

HISTORIA DE ESPAÑA. Arturo Pérez-Reverte. Alfaguara. 18,89 €. El pare del capità Alatriste recopila els articles que va publicar durant quatre anys en la seva columna ‘Patente de corso’, de la revista ‘XLSemanal’. El periodista i escriptor repassa la seva visió d’història d’Espanya des de la remota Ishapan, "habitada per un centenar de tribus, cadascuna de les quals tenia la seva llengua i anava al seu rotllo", fins al final de la Transició. 92 capítols en els quals Arturo Pérez-Reverte aboca la seva àcida visió de realitat hispànica. 

 

TRES DÍAS EN LA CÁRCEL / TRES DIES A LA PRESÓ. Jordi Cuixart i Gemma Nierga. Plaza & Janés / Rosa dels Vents. 17,90 €. La periodista Gemma Nierga teixeix aquest llibre a partir de les seves tres visites al president d’Òmnium Cultural a la presó de Lledoners. Entre molts detalls i reflexions de la seva vida penitenciària, Jordi Cuixart revela que ha "trobat la felicitat entre reixes" i que seria una mala notícia que els presos independentistes fossin indultats si els condemnen en el judici al procés, perquè "voldrà dir que es gira full i no es resol el conflicte".

Notícies relacionades

MI HISTORIA. Michelle Obama. Plaza & Janés. 22,90 €. L’autobiografia de Michelle Obama s’ha convertit en un fenomen planetari que ja ha venut més de 10 milions d’exemplars a tot el món. L’ex primera dama relata amb passió com va passar de criar-se en un barri humil de Chicago a viure a la Casa Blanca. L’advocada de Harvard, convertida en una icona de l’activisme social, no es talla gens ni a l’hora de relatar la seva crisi matrimonial ni tampoc a l’explicitar la seva aversió cap a Donald Trump. 

ENTRE ÍTACA E ICARIA. Xavier Domènech, Àngels Barceló, Joan Tardà. 16,90 €. Bons amics des de fa temps i retirats de la primera fila política recentment, Xavier Domènech i Joan Tardà es van reunir per parlar amb la periodista Àngels Barceló sobre el present i futur de Catalunya. Els caps de llista d’En Comú Podem i ERC reflexionen sobre catalanisme i sobiranisme ferms i aborden els punts de trobada entre els comuns i els republicans, espais que tots dos sempre han defensat que estan destinats a trobar-se.