La legió estrangera descobreix amb sorpresa la festa del llibre

Una alta concentració d'autors internacionals copa tota la jornada

James Ellroy fa broma amb un exemplar de la seva última novel·la, ahir.

James Ellroy fa broma amb un exemplar de la seva última novel·la, ahir. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Per més que a un li hagin explicat què representa Sant Jordi a Catalunya és impossible arribar a imaginar-s'ho. Aquesta sensació de sorpresa aclaparadora és la que tenien els tres escriptors que ahir van debutar als carrers de Barcelona en aquset Dia del Llibre. L'irlandès John Banville, el nord-americà (de Los Angeles) James Ellroy i el noruec Jo Nesbo. «Estic disfrutant. Això és la bomba. Tan bo com un conill per a un pitbull», deia en el seu millor estil Ellroy, gran mestre de novel·la negra històrica. L'excitació o les ganes de no perdre's ni un detall del que passava el van mantenir dempeus al llarg de tota la jornada. «M'ho estic passant molt bén i vull tornar en una altra ocasió, segur», va avançar l'autor que va firmar molts exemplars de Perfidia, el seu treball més recent. «Sant Jordi és realment sorprenent», va declarar Jo Nesbo, autor noruec que ha triomfat amb l'inspector Harry Hole. Ell, a diferència de l'expansiu Ellroy, es mostrava molt més reservat. «La gent d'aquí és molt càlida, jo sóc més aviat fred», s'excusava. «Els que em llegeixen s'han fet una idea sobre mi a través dels meus llibres. Tinc por que si parlo els decebré», va afegir.

«Això és extraordinari, únic. No hi ha res igual enlloc més», va dir el veterà Petros Màrkaris. «És una festa per als escriptors, els ciutadans i la civilització», va prosseguir davant de la gentada que va desfilar tot el dia pel passeig de Gràcia. L'escriptor grec es va fer un fart de riure quan un fan li va explicar que havia recomanat els seus llibres a un amic economista que anava a Grècia perquè entengués com era Atenes.

Notícies relacionades

Un bronzejat i elegant Philip Kerr (de qui, per cert, Mariano Rajoy va recomanar en un tuit el seu últim llibre, Mercado de invierno) comentava que la tanca col·locada entre l'estand i la gent que circulava per la vorera el feia sentir «com un mico en una gàbia». Tot i que en aquell moment firmava més aviat poc, Kerr va assegurar que Sant Jordi és ideal per fomentar l'autoestima. «El contacte amb la gent et fa sentir especial en una època en què sembla que els autors no són importants», va destacar. «Sempre és millor per a la civilització comprar i llegir llibres que cremar-los», va afegir.

Banville va firmar els seus primers exemplars a Negra i Criminal, la petita i gran dinamitzadora llibreria de la Barceloneta, impulsora de la setmana BCNegra. «És un plaer estar aquí en una llibreria de les autèntiques», va assegurar l'autor. I encara que alguna vegada ha dit que al ser ambidextre és capaç de firmar les seves novel·les amb les dues mans (la dreta se la reserva per als llibres de John Banville i l'esquerra per als policíacs en què utilitza el pseudònim de Benjamin Black), ahir només se'l va veure utilitzar la dreta.