LA GRAN FESTA DEL LLIBRE I LA ROSA

Els llibreters aspiren que Sant Jordi 2019 bati el record de vendes postcrisi

Albert Espinosa, Javier Pérez Andújar, Marta Orriols i Rafel Nadal es perfilen com alguns dels més venedors de la diada

zentauroepp47853109 barcelona    22 04 2019     icult    ambiente pre festividad190422164453

zentauroepp47853109 barcelona 22 04 2019 icult ambiente pre festividad190422164453

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Fa dos anys, quan la diada va caure en diumenge, els llibreters van encunyar allò del Sant Jordi més llarg, perquè els lectors van tenir no només un dia, sinó tot un cap de setmana no tant per comprar (perquè el 10% de descompte només es fa el dia D) sinó per tafanejar a les llibreries. Però allò no va ser res comparat amb aquest pròleg festiu de la Setmana Santa i dilluns de Pasqua. Si es tractava de posar a punt els motors, aquest prolegomen ha escalfat d’allò més l’ambient llibreter, no tant a Barcelona, d’on ha desertat tanta gent aquests dies vacacionals, sinó al llarg del territori, on les presentacions de les novetats i les firmes dels autors locals han convertit Vic, Torroella de Montgrí, Girona, Tarragona o Lleida en proves pilot del veritable Sant Jordi.

L’únic que enterboleix la ‘diada’ són les previsions meteorològiques, que no es presenten massa esperançadores, continuant la tònica més aviat poc assolellada d’aquests dies. Així que és fàcil que al llarg de tot el dia hi hagi algun xàfec tant a Barcelona com a la resta de Catalunya. És un inconvenient, sí, però la pluja rares vegades ha frenat les vendes, que aquest any des del Gremi de Llibreters esperen que almenys siguin les mateixes que les de l’any passat o que augmentin, en la mateixa mesura, un 2%. No serà un rècord absolut, esclar, perquè l’únic que està fent el sector és refent-se de manera lenta però segura de la desfeta d’una crisi que va portar a mínims el negoci editorial. Però si l’any passat es van vendre 1,2 milions d’exemplars amb una facturació de 22 milions d’euros, cal ser optimistes. Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, ho és. “Plogui o troni, en dia festiu o en laborable, Sant Jordi sempre acaba funcionant bé perquè la gent vol que sigui així”.

El dia fort de la literatura catalana

A més és una data clau per a l’edició en català. El dia màgic en què les vendes inverteixen l’habitual relació en què es venen molts més llibres en castellà. Des del 24 d’abril fins al 22 del mateix mes de l’any següent la proporció és d’un 70% en castellà i un 30% en català, però el dia del Drac, prioritzen els llibres en català i, tal com ha vingut passant els últims anys, s’invertiran les xifres de venda. Així, el 30% quedarà per al castellà. 

Entre els títols que es disputen els llorers dels més venuts hi ha diversos autors que parteixen com a cavalls guanyadors –sí, la metàfora no és gaire respectuosa però serveix, perquè Sant Jordi és també és, entre moltes altres coses, una competició. Hi ha Albert Espinosa i el seu nou llibre ‘El millor d’anar és tornar’, que transcorre precisament un 23 d’abril; Marta Orriols i el seu ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, aquest llibre tan dolorós que tantes alegries li ha donat; així com Annette Hess i ‘La casa alemanya’, en què es rescata el silenci que la nació alemanya va mantenir respecte a Auschwitz; la hilarant fantasia ‘La noche fenomenal’ de Javier Pérez Andújar, o el que ja és un avesat corredor de fons de la festa, Rafel Nadal i el seu ‘El fill de l’italià’, últim premi Ramon Llull. Ells seran alguns dels escriptors més buscats i que segur que brillaran en el tradicional esmorzar que des de l’any passat se celebra al Palau de la Virreina, després d’anys de concentració editora i literària a l’Hotel Regina.

El rerefons polític 

Notícies relacionades

Si l’any passat el 155 va marcar profundament la celebració de Sant Jordi perquè va eliminar de cop els actes institucionals, en aquesta edició es recuperen. El tret de sortida de les activitats el donarà el president Torra amb la seva declaració des del Palau de la Generalitat, que seguirà la salutació als membres dels llocs de les entitats d’iniciatives socials que participaran en la ja habitual venda de roses solidàries. En els últims anys, Sant Jordi, amb tot el seu pes simbòlic, ja arrossegava una gran càrrega de significació política de la que aquesta vegada no es lliurarà, ja que se celebra en ple judici al procés (de fet, aquest mateix dimarts es reprenen les sessions) i coincideix amb una campanya electoral aferrissada que de segur que es farà evident entre les paradetes de llibres. Tot i això, la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer ha augurat que “la campanya no entelarà el que significa Sant Jordi, perquè la força de la festa són els llibres”. Cosa que no treu que Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Raül Romeva siguin alguns dels autors que destaquen a les llistes de no ficció, i cap d’ells serà present a les taules de les paradetes.

Fora d’això, no faltaran les multituds habituals, tot i que aquest any s’hagi intentat esponjar encara més l’espai de carrer. I és que Sant Jordi sense aglomeracions no és Sant Jordi.