tradició

Els floristes temen vendre menys roses per Sant Jordi a causa de la proximitat de la Setmana Santa

Els preus es mantindran estables respecte a altres anys, la qual cosa significa que es podran trobar roses de qualitat a partir de 4 euros.

jgblanco38102508 19 04 2017 preparaci n del sant jordi en mercabarna foto ros170419104311

jgblanco38102508 19 04 2017 preparaci n del sant jordi en mercabarna foto ros170419104311

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els majoristes preveuen que aquest any es vendran a Catalunya uns 7 milions de roses per Sant Jordi, un 5% menys que l’any passat, quan es va superar aquesta xifra, degut principalment al fet que la diada se celebra just quan acaben les festes de Setmana Santa.

El president de l’Associació d’Empresaris a l’engròs de Mercabarna Flor, Miquel Batlle, ha presentat aquestes previsions en una roda de premsa juntament amb el president i el director general de Mercabarna, Agustí Colom i Josep Tejedo, respectivament, i ha destacat que des d’aquest polígon barceloní es comercialitzaran un terç del total de roses que es distribuiran.

Els majoristes mantenen una "lleugera incertesa" en el nombre de vendes, perquè els sectors de restauració, associacions, estudiants i empreses que ofereixen la rosa als seus treballadors o clients ho tindran més difícil per organitzar les seves compres amb vista a Sant Jordi, perquè aquell dia és el primer laborable a Catalunya després de l’aturada de la Setmana Santa.

Miquel Batlle ha informat que les vendes es concentraran els dies anteriors el 23 d’abril i augmentaran el mateix dia de Sant Jordi als comerços de detallistes, que celebren que la diada caigui aquest any dia feiner, perquè el nombre de vendes sempre és més gran.

La groga perdrà protagonisme

Entre les diferents varietats de rosa, la reina serà, un any més, laFreedom, d’origen colombià i equatorià, que acapararà el 80% de les vendes i que es caracteritza pel seu color vermell foc i la seva resistència.

En canvi, la rosa groga perdrà protagonisme i passarà de representar un 10% del total l’any 2018 a un 5%, a favor de colors “amb aire vintage”, com les de color albercoc de la varietat Primadona, segons Batlle.

Finalment, la rosa que acapararà el 15% restant de les vendes serà la Red Naomi, procedent del mercat holandès.

En general, els preus es mantindran estables respecte a altres anys, la qual cosa significa que es podran trobar roses de qualitat a partir de 4 euros.

Per procedència, 6 de cada 10 roses que es vendran per Sant Jordi procediran de Colòmbia, un 10% vindran de l’Equador; un 3%, de camps catalans; un 2%, d’altres comunitats, i el 25% restant seran importades d’Holanda.

Batlle ha explicat que un percentatge important de les roses importades d’Holanda es conreen en realitat a l’Àfrica, una tendència iniciada ja en anys anteriors i que va en augment.

Notícies relacionades

Aquest lideratge en les vendes de roses colombianes, que es ve donant des de fa anys, s’explica perquè "al país llatinoamericà hi ha grans terrenys i temperatures més estables durant tot l’any, mentre que a Catalunya els cultius van desapareixent", ha explicat Batlle.

Sant Jordi és el dia més important per al sector floral català, que comercialitza gairebé un terç de totes les roses que vendran al llarg de l’any.