PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA DIADA

Literatura infantil i juvenil: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2019

Propostes per als més joves en el dia del llibre i de la rosa

infantil-juv-collage

infantil-juv-collage

6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

PEQUEÑA & GRANDE. MARIA MONTESSORI / PETITA & GRAN. MARIA MONTESSORI. Alfonso Casas i Mª Isabel Sánchez Vegara. Alba. 16 €. Una col·lecció infantil, obra de la creativa barcelonina Mª Isabel Sánchez Vegara, que s’ha convertit en tot un fenomen mundial (1,2 milions d’exemplars a 20 països) que reivindic grans figures de la història, principalment femenines. Novetats de Sant Jordi són els àlbums dedicats a la doctora, pedagoga, feminista i científica Maria Montessori i al poeta Federico García Lorca, però n’hi ha gairebé una trentena per elegir. Hi ha una versió en pàgines de cartró dur per als primers lectors.

SUPERLÓPEZ. LA ISLA DE BASURA. Jan. Bruguera. 14,90 €. Igual d’incombustible que Francisco Ibáñez, Jan continua creant aventures del seu popular superheroi alhora que intenta oferir valors als joves. En aquesta ocasió, exerceix una més que sana crítica contra la contaminació dels mars, que s’han convertit en unes autèntiques illes d’escombraries i plàstics. Una d’aquestes pren vida en el còmic per obra d’un malvat i Superlópez haurà de fer front a una criatura molt frankensteiniana.

EL LOBO EN CALZONCILLOS / ELS CALÇOTETS DEL LLOP. Wilfrid Lupano, Mayana Itoïz i Paul Cauuet. Astronave. 13,95 €. ¿Com pot ser ferotge i malvat i fer por als altres habitants del bosc un llop que s’oculta vestit només amb uns calçotets? Aquest trio d’autors, coneguts a França pels seus treballs de còmic, uneixen talents en aquest àlbum dirigit a majors de 30 anys, una divertida història amb detallades i acolorides escenes a doble pàgina. Lupano també firma, juntament amb Stéphane Fert, el divertit còmic infantil sobre el món del circ ‘¡Que comenci l’espectacle!’ (Joventut, 17 €).

MOWGLI DE LA SELVA / MOWGLI DE LA SELVA. Rudyard Kipling / Michel Laporte i Olivier Latyk. Edelvives / Baula. 17,60 €. Un treball gairebé d’orfebreria és el que despleguen els autors en les delicades sis pàgines encunyades que repunten aquesta revisió il·lustrada del clàssic de Rudyard Kipling, on el nou ordre dels capítols permeten seguir l’evolució del Mowgli. La pantera Bagheera i l’os Baloo continuaran protegint el petit humà davant el temible tigre Shere Khan. 

Pàgina de ‘Tot el que cal per fer una casa en un arbre’ / LIBROS DEL ZORRO ROJO

EL ÚLTIMO DRAGÓN Y OTROS CUENTOS / EL DARRER DELS DRACS I ALTRES CONTES. Edith Nesbit / Rocío Martínez. Nórdica. 17,50 €. No són els de ‘Joc de trons’ tot i que n’hi ha de ferotges i també de tendres i melindrosos. En aquest conjunt de relats, plens d’il·lustracions, de l’autora britànica Edith Nesbit (1858-1924), una jove vídua amb cinc fills i amb una obra que va influir C. S. Lewis i J. K. Rowling, els dracs són protagonistes. Però al seu voltant corren aventures nenes i nens decidits i curiosos a més de criatures fantàstiques i algun Sant Jordi que no està precisament per la feina. 

LA MISIÓN DE ROX / LA MISSIÓ DE LA ROX. Laura Gallego. Montena. 18,94 €. L’autora de ‘Memòries d’Idhun’ tanca la trilogia fantàstica juvenil ‘Guardians de la Ciutadella’, ambientada en un món envaït per monstres que assalten les cases per emportar-se els nens mentre dormen. L’Axlin, l’escriba d’un llogarret, l’única que sap llegir i escriure, intenta recopilar coneixements que els puguin protegir. Per aconseguir-ho, el seu destí s’entrellaçarà amb el dels guardians. 

EL ALIENTO DEL DRAGÓN / L’ALÈ DEL DRAC // SAFARI. Maite Carranza. La Galera / Edebé. 17,50 / 9,40 €. La Premi Nacional 2011 continua sumant guardons a la seva fructífera carrera. Al desembre aconseguia el Premi Joaquim Ruyra de literatura juvenil amb ‘L’alè del drac’,en què introdueix la ficció per bussejar en la biografia d’un jove Antoni Gaudí al seu Reus natal amb un tràgic misteri. Ara ha guanyat l’Edebé infantil amb ‘Safari’,il·lustrat per Manuel Ortega, en què rescata la figura de Tarzan per parlar dels problemes de comunicació. En la categoria juvenil vencia Elia Barceló amb ‘L’efecte Frankenstein’.  

EL PUZLE DE CRISTAL / EL PUZLE DE CRISTALL. Blue Jeans.  Planeta / Columna. 18,90 €. L’autor supervendes juvenil presenta aquest Sant Jordi la segona entrega de la seva trilogia ‘La noia invisible’, un ‘thriller’ en què, marca de la casa, connecta amb temes com ara els sentiments i les inseguretats dels joves o els problemes d’identitat. La Julia, la noia de la memòria prodigiosa, està enfonsada després d’una explosió al metro, afronta una desaparició i un crim on tots semblen sospitosos.

ALBA EDITORIAL / Pàgina de ‘Petita & gran. Maria Montessori’ /

¿TE ABURRES, MINIMONI? / T'AVORREIXES, MINIMONI? Rocio Bonilla. Algar / Animallibres. 15,95 €. La il·lustradora catalana, autora de l’èxit de ‘De quin color és un petó’ (200.000 lectors en 17 idiomes i el segon llibre infantil més venut el passat Sant Jordi), rescata la petita Minimoni en aquest nou àlbum que posa el focus en les atapeïdes agendes de tantes nenes i nens i que convida a saber ocupar el temps lliure sense avorrir-se.

UN MONSTRUO / UN MONSTRE. Santi Balmes i Lyona. Principal de los Libros. 13,50 €. El cantant i compositor de Love of Lesbian i la il·lustradora Lyona reprenen la sèrie per als més petits que van iniciar amb ‘Jo mataré monstres per tu’. Aquest nou llibre-joc interactiu, protagonitzat pels germans Martina i Anitram, connecta amb un món màgic en el qual troben resposta a com són els monstres triangulars o els rodons, o descobreixen què passa si els toques, descobrint els colors, les formes i les parts del cos. 

COM UN MIRATGE. Maria Mercè Roca / Gisela Bombilà. Barcanova. 14 €. 30 anys després de la seva publicació, el clàssic de la literatura juvenil es recupera en una edició commemorativa amb il·lustracions de Gisela Bombilà. El protagonista, un noi d’un poble del Pirineu, espera l’arribada dels estiuejants. Entre ells apareix una capritxosa i sensual noia que el fascina, però que el farà descobrir el desig i la traïció. Aquell estiu els canviarà a tots dos.         

CÓMO HACER UNA CASA EN UN ÁRBOL / TOT EL QUE CAL PER FER UNA CASA EN UN ARBRE. Carter Higgins i Emily Hughes. Libros del Zorro Rojo. 13,90 €. Amb detallades il·lustracions i moltes idees, les autores descobreixen una aventura col·lectiva per als petits de la casa sempre que tinguin un robust arbre a mà. Una invitació a jugar i divertir-se, i a utilitzar la imaginació, construint cases impossibles de tot tipus en perfecta comunió amb la naturalesa i utilitzant fustes, canyes, un coixí o una gorra de pirata. A partir de 3 anys.

Pàgina doble de ‘El darrer dels dracs i altres contes’ / Rocío Martínez

LOS PROBLEMAS DE JIRAFA / ELS PROBLEMES D’EN GIRAFA. Jory John / Lane Smith. Alba. 14,90 €. L’Edward és una girafa que s’avergonyeix del seu coll. No sap com amagar-lo; ho intenta de mil formes possibles. Fins que una tortuga anomenada Cyrus l’ajuda a entendre que el seu coll és perfecte i que no hi ha motiu per ocultar-lo. Un nou àlbum il·lustrat dels autors de ‘Els problemes d’en Pingüí’ perquè els petits aprenguin amb humor la importància d’acceptar-se un mateix tal com és.  

Notícies relacionades

UN SECRETO / UN SECRET. Alejandro Palomas. Destino. 15,95 €. ‘Un fill’ li va valer a Palomas el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2016. Ara recupera els mateixos protagonistes per a la seva segona novel·la per a joves. En aquesta obra s’acosta a temes com els matrimonis de conveniència, el ‘bullying’, el paper dels psicopedagogs o la superació de situacions complicades en la infància. 

EL ORIGEN DE LAS ESPECIES. Charles Darwin / Sabina Radeva. HarperKids. 18,90 €. Una versió perquè els petits a partir de 6 anys descobreixin la revolucionària teoria de Darwin i puguin entendre com les espècies han anat canviant i evolucionant per la selecció natural des de l’inici de la vida a la Terra. Un viatge didàctic amb la il·lustració com a aliada.