Salut mental

Un projecte analitza les propietats terapèutiques de l’activitat física a l’aigua en trastorns mentals

La iniciativa permetrà a unes 200 persones practicar activitats aquàtiques per millorar aspectes com l’autonomia i la capacitat relacional.

Un projecte analitza les propietats terapèutiques de l’activitat física a l’aigua en trastorns mentals

Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte «Esport i salut mental. La pràctica d’activitats esportives en piscines com a eina d’inclusió social» és fruit d’una aliança entre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi (Baix Llobregat), la Fundació Fluidra, Fluidra i l’Obra Social Sant Joan de Déu, amb el recolzament de l’Institut d’Investigació Sant Joan de Déu. Amb aquesta acció es vol demostrar com la pràctica d’esport en piscines contribueix a millorar la qualitat de vida i el benestar de la població general i, especialment, d’aquelles persones que conviuen amb un trastorn mental sever.

Per complir aquest objectiu, 233 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi participaran en activitats que «els ajudaran a sortir de la seva zona de confort, en un recurs de la comunitat, fora del centre sanitari», apunta la doctora Berta García, coordinadora del centre de Salut Mental d’Adults i del Servei de Rehabilitació Comunitària del Ciutat Vella (Barcelona).

Així mateix, una cinquantena d’aquests usuaris diagnosticats amb trastorns mentals severs participaran en un estudi d’investigació innovador, que pretén concloure de quina manera les activitats físiques a l’aigua poden potenciar, de forma exponencial, els beneficis de les intervencions psicològiques que es porten a terme a la pràctica assistencial amb aquest grup de població.

Resultats

Amb els resultats obtinguts d’aquest projecte, els professionals del camp de la salut i de l’esport disposaran d’evidències científiques sobre les propietats de la pràctica esportiva en piscines, a través de diversos estudis que facilitin, entre d’altres, l’avaluació de l’impacte de l’activitat al medi aquàtic en l’aspecte físic, psíquic i social.

En paral·lel a la realització del projecte, i recolzant-se en els resultats que la comunitat mèdica i científica de Sant Joan de Déu vagi aconseguint, l’àrea d’I+D de Fluidra elaborarà un conjunt de recomanacions i pautes d’exercicis i rutines per practicar a la piscina, orientats a estimular el benestar físic i emocional de la població general.

Notícies relacionades

En aquesta iniciativa, que tindrà un finançament de 210.000 euros, la Fundació Fluidra aporta la part dirigida a l’activitat terapèutica i, d’altra banda, l’àrea d’I+D de Fluidra destina fons a la investigació i l’extrapolació de dades registrades, així com l’extracció de conclusions.

Més notícies de Sant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO