ATENCIÓ PSICOLÒGICA PER LA COVID-19

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu es compromet a «garantir una mort digna» en cas d'una nova onada de contagis

L'equip de psicòlegs fa valoració d'aquests mesos de pandèmia després d'haver atès gairebé 200 persones

Els professionals s'han hagut d'adaptar al teletreball i oferir acompanyament als pacients per via telemàtica

parc-sanitari

parc-sanitari

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS) del Parc Sanitari San Joan de Déu ha estat treballant durant el confinament amb més de 200 persones afectades psicològicament per la pandèmia de la Covid-19.

La feina d’aquest equip de psicòlegs es basa en l’atenció  emocional i social a pacients amb malalties cròniques i avançades. Ofereixen atenció psicosocial en diferents centres com l’Hospital de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans (Baix Llobregat).

Els psicòlegs han atès 84 persones amb Covid-19 i 108 familiars, a més de les tasques de seguiment de pacients, que ja tenien abans, amb altres patologies més enllà del coronavirus.

La situació d’aïllament  dels pacients, el risc de contagi o els problemes perquè les famílies es poguessin acomiadar dels seus familiars han sigut algunes de les dificultats que els professionals han hagut de torejar, expliquen des del centre sanitari.

En cas d’una altra onada «garantir una mort digna»

Els focus de treball principals han sigut: l’atenció  emocional del pacient amb Covid-19 al final de la vida, l’acompanyament  als familiars  que, segons el protocol, només podien fer una visita, el recolzament als professionals  i la creació d’informació  divulgativa per expressar males notícies, segons explica Bernat Carrera, psicòleg clínic i coordinador de l’EAPS.

Carreras fa valoració d’aquests durs mesos de treball i apunta que l’EAPS «es preocupa pel vessant humà» i que els psicòlegs han contribuït perquè «els pacients que ens han deixat tinguessin un comiat amb els seus éssers estimats». El coordinador de l’equip de psicòlegs del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a més, considera que es podria «garantir que les persones tinguin una mort digna» en cas d’una altra onada de contagis en els pròxims mesos.

Noves maneres de treballar

La pandèmia ha obligat els professionals sanitaris a teletreballar també i realitzar l’atenció psicosocial via telemàticaBárbara Franesqui, psicòloga clínica de l’Hospital de Viladecans, ha continuat amb els pacients que ja atenia a l’ambulatori des de casa i ha acompanyat en el procés de dol familiars de vícitmes de la Covid-19.

Notícies relacionades

Franesqui també ha donat suport psicològic als professionals sanitaris que «han viscut canvis de rol molt importants, un nivell d’estrès altíssim, molta por de contagiar-se i també por de contagiar les seves famílies», explica la psicòloga.

Més notícies de Sant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA