CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

El Baix Llobregat, contra la violència masclista

La comarca organitza aquest diumenge la 6a edició de la seva marxa reivindicativa amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Nombroses ciutats baixllobregatines estan organitzant actes previs de sensibilització i conscienciació, que s'allargaran durant tot el cap de setmana

marxa-dones-241114

marxa-dones-241114

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Baix Llobregat torna a unir-se aquest 25 de novembre per clamar contra la violència masclista, amb l’organització de lasisena marxa reivindicativa amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que s’acompanya en molts municipis amb xerrades, tallers i actuacions desenvolupades en els dies previs i que s’allargaran durant tot el cap de setmana i dies següents.

La marxa partirà des de set punts diferents del territori: Castelldefels, Cornellà, el Papiol, Esplugues, Gavà, Molins de Rei, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló, i culminarà al Parc Torreblanca de Sant Feliu, on tindrà lloc l’acte central a les 12.30 h.

Serà allà on s’uniran tots els municipis de la comarca i on la santboiana Maite Moreno, guanyadora del IX Premi Delta Literari el 2017 per la seva novel·la ‘S’ha acabat’, llegirà el manifest per l’eliminació de la violència contra les dones. 

El Baix Llobregat vol reivindicar així el seu compromís contra aquesta xacra, que es va saldar l’any passat amb 2.348 denúncies per violència masclista a la comarca, un 21% més que el 2016, segons dades de l’Observatori Comarcal.

A aquesta 6a Marxa contra la violència masclista s’hi sumen altres actes que s’estan duent a terme els dies previs al 25 de novembre, que culminaran en aquest dia i que, en alguns municipis, s’allargaran fins i tot en els dies posteriors.

Sant Boi: cultura contra el masclisme

Sant Boi és un dels municipis que ofereix una programació específica organitzada pel consistori i les entitats de dones que operen a la ciutat, que es va inaugurar el passat 17 de novembre i que culminarà aquest diumenge amb l’adhesió a la marxa del Baix Llobregat i a la manifestació central convocada a Barcelona.

Les propostes inclouen aquest dijous una ‘Jornada tècnica sobre violències masclistes en l’espai públic’ destinada a professionals de l’àmbit social, sanitari i entitats que treballen en l’atenció a les víctimes i una ‘Hora del conte’ dedicada a les ‘Nenes valentes’ aquest divendres a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.

La cultura és un dels vehicles escollits per la ciutat per conscienciar i sensibilitzar en aquesta setmana reivindicativa, en la qual es valdrà del’espectacle musical ‘Canciones de mujeres’,protagonitzat per Rusó Sala i Rosa Saragossa –també convidada al 5è Congrés de Dones– i una exposició de llibres contra la violència masclista.

L’educació com a eina a Gavà

Sota el lema ‘Hi ha escales que no portin enlloc’, Gavà ha presentat aquesta setmana les diferents activitats organitzades a la ciutat, que se centraran en una concentració pública el dia 27 i que inclouen aquest dijous la projecció del documental ‘El proxeneta. Paso corto, mala leche’.

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, animava aquesta setmana durant la presentació de la nova normativa contra la prostitució presentada a la ciutat a anar a veure aquest film basat en fets reals, en el qual Mabel Lozano explica tot el que s’amaga darrere del món de la prostitució.   

A més de la seva projecció, la programació acull altres activitats de conscienciació com una taula rodona sobre ‘Las víctimas silenciadas. Los hijos y las hijas de la violencia machista’, la presentació d’un projecte sobre polítiques de gènere a Moçambic o la campanya de sensibilització en comerços ‘No estàs sola’.

En aquest cas, el gruix d’activitats està dirigida als menors, amb l’objecte de fomentar l’educació igualitària i evitar actituds masclistes des d’edats primerenques. Així, tindrà lloc un contacontes infantil que es complementarà amb una campanya dirigida als centres educatius, en la qual hi haurà xerrades i tallers contra el sexisme.

Teatre per ‘donar veu’ a Viladecans

Les activitats a Viladecans se centraran el mateix diumenge 25 de novembre i inclouran un espectacle infantil de contacontes amb relats contra les violències i una lectura del manifest institucional, a la qual acompanyarà un homenatge a les dones, els nens i les nenes víctimes de la violència masclista.

Als voltants de la Fira Medieval que se celebra durant tot el cap de setmana els visitants es podran trobar, a més,l’acció teatral itinerant ‘Donar veu... i fer un pas’per a la prevenció de les violències masclistes, a càrrec de la companyia Les Mireies, que seguiran xerrades i tallers que es duran a terme en les setmanes posteriors.

Commemoració a Cornellà i Esplugues

En el cas de Cornellà, la '3a Pedalada contra la violència masclista’ va marcar l’inici de les activitats que continuen amb una commemoració a càrrec del Consell Municipal de la Dona i la Plataforma Ciutadana contra la Violència Masclista, en la qual Gemma Coll, directora de l’Institut Maria Aurèlia Capmany, farà la lectura del manifest institucional.

A més d’afegir-se a la marxa del Baix Llobregat, organitza diumenge la taula rodona ‘Com protegir-nos de les altres cares de la violència masclista: les violències contra fills i filles i la violència sexual’,a càrrec del Dr. Carlos Villagrasa, l’advocada Carla Vall i el subinspector de la Guàrdia Urbana de Cornellà, Rubén García.

Notícies relacionades

Per la seva part, l’Ajuntamentd’Esplugues  aprofitarà la commemoració per presentar aquest dijous el seu nou Protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista i organitzarà diumenge la lectura del manifest a la plaça Santa Magdalena, des d’on s’iniciarà la marxa cap a Sant Feliu.

Les accions es replicaran en altres municipis del Baix Llobregat, com Sant Joan Despí, Sant Feliu, Sant Just Desvern o Castelldefels, que culminaran en la 6a marxa del Baix Llobregat contra la violència masclista de diumenge.