Silvopastura

Sis ases protegeixen Sant Boi dels incendis

Juntament amb les ovelles, aquest animal s'ha convertit en un eficaç mètode sostenible de protecció contra el foc

Ases de Sant Boi de Llobregat.

Ases de Sant Boi de Llobregat. / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
M.Coll

El 2014, l'Ajuntament de Sant Boi va fer una aposta singular per la silvopastura i, davant dels bons resultats obtinguts, ara ha decidit ampliar-la. En aquest moment les ovelles ja no són els únics animals que netegen el sotabosc del municipi, sis ases també s'han unit a aquesta noble causa. “Ens vam adonar que les ovelles no es menjaven al ritme necessari el canyís, espècie piròfita molt estesa en aquest lloc, per això apostem pels ases”, explica Josep Puigdengolas, segon tinent alcalde del consistori.

Es va començar amb una hectàrea d'una finca municipal a manera de prova pilot i en aquest moment ja s'ha ampliat a tres. Els ases s'estan tot l'any al municipi, però van canviant de lloc. De fet, se senten tan còmodes que el mes de març passat la família va créixer amb el naixement d'un nou membre. Un petit ase negre que s'ha convertit en tot un espectacle: “Cada cap de setmana centenars de famílies i nens s'hi apropen per conèixer-los”. Una atracció turística que el consistori no descarta potenciar.

Treball en equip

El treball de neteja dels ases se suma al que des de fa tres anys ja fan les ovelles. L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat cada any fa el manteniment de més 60 hectàrees de franges de protecció als barris de muntanya, 25 de les quals amb l'ajuda d'aquests animals. A diferència dels ases, les 125 ovelles que fan aquesta funció no viuen permanentment al municipi. Existeix un corral a la muntanya de Sant Ramon i a finals d'any entrarà un altre en funcionament a la Vall de Santa Bàrbara, concretament a la finca de Can Tutusaus.

Segons explica Josep Puigdengolas, “altres municipis s'han interessat per aquesta iniciativa, que busca recuperar pràctiques que són tradicionals i que no s'haurien d'haver perdut mai, perquè són naturals i sostenibles, però en cap lloc han funcionat com a Sant Boi”.

Notícies relacionades

Els beneficis de la silvopastura són econòmics i ecològics, els treballs de neteja del bosc realitzats amb maquinària resulten més cars i són més negatius per al medi ambient, però també és una font d'ocupació. Així, “es genera contractació en un sector que s'està perdent”, assegura el regidor, en referència als tres pastors que cuiden el ramat. Professionals que també reben la visita d'escolars i de famílies interessades per aquesta vella professió.

Més notícies de Sant Boi