Gestió de l'aigua

Els regants de la dreta del Llobregat demanen "no ser marginats"

Tornen a exigir ser inclosos a la Comunitat d'Usuaris d'Aigües del Delta del Llobregat, la qual l'estiu passat ja els va denegar l'entrada

Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Parc Agrari del Baix Llobregat.  / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comunitat de Regants del Canal de la Dreta del Llobregat se senten "marginats" de la presa de decisions sobre la gestió de l'aigua al delta del riu i reclamen poder participar-hi activament. Volen implicar-se, apunten, en la solució dels problemes derivats de la sobreexplotació, la contaminació i la intrusió de les aigües del mar a la zona del delta.

En aquesta línia, l'estiu passat els regants ja van demanar ser incorporats a la Comunitat d'Usuaris d'Aigües del Delta del Llobregat (CUADLL), organisme que agrupa els sectors d'abastament d'aigua, la indústria, els serveis i l'agricultura. Amb tot, no se'ls va acceptar i es van modificar els estatuts de manera que els usuaris d'aigües superficials quedessin exclosos d'aquesta entitat.

Ara fan un altre intent i exigeixen de nou tenir veu i vot, motiu pel qual han presentat un extens document d'al·legacions a l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en nom dels 578 titulars, regants i usuaris de les aigües superficials de la zona dreta perquè es reconsideri la seva entrada.

Representació destacada

Aquesta comunitat -que engloba els municipis de Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Sant Boi, el Prat i Viladecans- recorda que reuneix una superfície de reg de 1.100 hectàrees, amb la qual cosa és el segon usuari d'aigües més important del delta del Llobregat, després de la companyia Aigües de Barcelona. Així mateix, apunta que molts regants també són usuaris d'aigües superficials i subterrànies perquè tenen pous per prevenir la sequera en èpoques en què el canal no porta suficient aigua.

En aquest sentit, els regants de la dreta del riu defensen que l'ús conjunt de les aigües superficials i subterrànies és "un dels principis bàsics de la gestió hidrològica"; per això consideren "fonamental" poder ser als òrgans de decisió, per "ajudar a protegir de manera íntegra el sistema hidrològic del delta, sotmès a tot tipus de pressions per l'activitat humana, agrícola i industrial".

I, com a exemple de la utilitat que pot tenir la gestió conjunta, els regants assenyalen el cas en què l'ACA, en nom de la CUADLL, va demanar aigua als regants per recarregar l'aqüífer, en lloc de fer pujar l'aigua des de la depuradora del Prat de Llobregat fins a Pallejà -que hagués sigut més costós.

Vulneració de drets

Per tot això, la Comunitat de Regants del Canal de la dreta del riu exigeix poder formar part de la CUADLL, considerant que no ser membre "vulnera els principis de la protecció de la massa hídrica de la vall Baixa i Delta del Llobregat". Així mateix, el president de la comunitat, Joan Estruch, adverteix que la modificació d'estatuts amb què se'ls va excloure podria ser il·legal i que no s'haurien respectat els procediments i les majories requerides en aquest tipus d'aprovacions.

Notícies relacionades

Estruch defensa que la participació dels regants de la dreta permetria preservar els interessos de tots els usuaris en cada decisió que es prengui. "Quan s'elaboren els criteris de preservació de les reserves subterrànies i de la seva qualitat, difícilment es pot prescindir de les aigües superficials", conclou la Comunitat.

Més notícies de Sant Boi