Gastronomia

Sant Boi del Llobregat es reivindica com la ciutat de la carxofa

El xef Albert Mendiola, cuiner de l'any 2017, rep la Carxofa d'Or de la localitat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sant Boi del Llobregat celebrarà el diumenge 18 de març La Carxofada, acte central del Mes de la Carxofa, una festa gastronòmica popular que vol reenvidar aquest producte i la ciutat, principal productora de carxofa del Parc Agrari del Baix Llobregat. A la roda de premsa de presentació, l'alcaldessa de la localitat, Lluïsa Moret, ha definit aquest esdeveniment “com a símbol de l'estratègia de la ciutat” de cara al 2030.

La Carxofada demostra que Sant Boi aposta per una ciutat sostenible, una gastronomia saludable i per una economia de proximitat, però sobretot, es tracta d'un acte turístic. En l'edició del 2017, 3.000 persones (45% de fora de la ciutat) van visitar la localitat, en un sol dia es van repartir 1.800 menús elaborats amb 1.050 quilos de carxofes i, des de la Cooperativa Agrària Santboiana, es van vendre 1.000 quilos de carxofes, xifres que en aquesta edició es pretenen igualar.

En aquesta edició, la dinovena, els restaurants de l'associació Degusta Sant Boi també oferiran un menú de degustació gastronòmica format per 5 plats i unes postres amb carxofa: hummus de carxofa amb oli d'espècies, mandonguilles amb sèpia i carxofa, farcellet de carxofa i verduretes amb salsa Kimchi, carxofa a la brasa i calçot confitat del Parc Agrari del Baix Llobregat amb romesco, arròs amb calamars i carxofes i pa de pessic amb cremós de regalèssia i merenga de carxofa.

A més, durant tot el Mes de la Carxofa, en el qual se celebra La Carxofada, una vintena de restaurants i bars de la ciutat inclouran en les seves cartes plats o tapes elaborats amb carxofes de l'entorn. I l'entitat SomBici i el restaurant SomBò organitzen per als caps de setmana sortides en bicicleta pel Parc Agrari i visites en el camp amb dinars i tasts de carxofes.

Mendiola, Carxofa d’Or

En el mateix acte de presentació de La Carxofada, el xef santboià, Albert Mendiola, reconegut amb el premi Cuiner de l'Any 2017, ha rebut la Carxofa d’Or, insígnia d'or en forma de carxofa que reconeix la tasca realitzada en favor d'aquest producte estrella del Parc Agrari del Baix Llobregat.

"Tenim un territori i uns productes excepcionals que hem d'ensenyar, especialment la carxofa", ha assegurat el cuiner al rebre aquest reconeixement, i s'ha compromès a "seguir treballant per portar el nom de Sant Boi arreu".

I l'alcaldessa, Lluïsa Moret, ha destacat la contribució de Mendiola a la promoció de "productes saludables i de qualitat" i ha valorat que "podent estar en qualsevol lloc del món, hagi seleccionat Sant Boi".

Notícies relacionades

Anteriorment, han rebut la Carxofa d’Or el comentarista esportiu Andrés Montes (2008), el periodista Espartac Peran (2012) i el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats (2016).

Més notícies de Sant Boi