Història

Sant Boi recorda els nens de la guerra

S'inaugura una exposició sobre el relat de 3.000 víctimes infantils del conflicte al Museu Can Barraquer

 Imatge de l’exposició Els nens de la guerra. 

 Imatge de l’exposició Els nens de la guerra.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu Can Barraquer de Sant Boi inaugurarà aquest diumenge, 11 de febrer, amb una visita guiada i una taula rodona, l'exposició "Els nens de la guerra", produïda per l'Arxiu Nacional de Catalunya, el Memorial Democràtic de Catalunya i l'associació Arxiu, Guerra i Exili. La mostra fa un repàs de la trajectòria dels més de 3.000 nens i nenes espanyols que van ser evacuats els anys 1937 i 1938 a la Unió Soviètica per protegir-los del conflicte bèl·lic.

L'exposició està composta per cartes, dibuixos, escrits biogràfics i fotografies fetes pels protagonistes. Mitjançant aquests materials, els nens i les nenes espanyols, majoritàriament d'Astúries i el País Basc, però també de Cantàbria, València, Barcelona, Madrid, que van ser evacuats durant la guerra civil a la Unió Soviètica, expliquen les seves experiències.

En una terra llunyana i separats de les seves famílies, aquests nens i nenes, víctimes d'un exili forçós, van viure la II Guerra Mundial i, al final, van acabar integrant-se en la societat soviètica. La mostra fa una referència a la solidaritat internacional amb aquells nens i nenes, víctimes innocents de la guerra, fent un paral·lelisme amb la situació similar que viuen els refugiats de la guerra de Síria.

Les 'nenes' parlen

Tot i que es pot visitar des del dia 6, la inauguració oficial està prevista per a aquest diumenge, a les 12 hores. L'acte inclourà una visita guiada a càrrec de la directora de l'Arxiu Guerra i Exili, Dolores Cabra, i una taula rodona amb dues "nenes de la guerra", entre 85 i 95 anys, que explicaran la seva experiència vital. També hi assistiran representants de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Notícies relacionades

Aquesta exposició forma part del treball que estan realitzant l'Arxiu Històric i el Museu de Sant Boi al voltant de la recuperació de la memòria històrica.

Més notícies de Sant Boi