AL PARC DE LA MUNTANYETA

Pesca elèctrica i innòcua a Sant Boi per afavorir la qualitat de l'aigua i la biodiversitat

L'AMB ha detectat la presència excessiva d'espècies invasores que enterboleixen l'aigua i generen problemes de salubritat

Per extreure les espècies s'ha impulsat un projecte pilot de pesca a través del qual es retiraran amb un permís de la Generalitat

Experiència de pesca.

Experiència de pesca.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una innovadora experiència de pesca elèctrica permetrà millorar la qualitat de l'aigua i afavorir la biodiversitat al llac del parc de la Muntanyeta de Sant Boi de Llobregat. Segons el consistori de la ciutat, "l'excessiva presència d'espècies invasores de peixos ha enterbolit l'aigua i ha perjudicat la biodiversitat".

L'Àrea Metropolitana de Barcelona s'encarrega del manteniment d'aquest parc urbà, el més gran de Sant Boi. Entre altres tasques, la gestió dels llacs i estanys del parc comporta inspeccions mensuals per controlar la qualitat de l'aigua, anàlisis semestrals i un seguiment veterinari de la fauna.

L'equip tècnic de l'AMB ha detectat últimament una presència excessiva de peixos exòtics al llac del parc -majoritàriament d'espècies catalogades com a espècies exòtiques invasores. Aquesta gran població de peixos provoca l'enterboliment de l'aigua i una gran acumulació de nutrients que pot derivar en males olors i problemes de salubritat.

Pesca elèctrica

Per aquest motiu, com a mesura correctora s'ha decidit encarregar a una empresa especialitzada l'aplicació, en forma de prova pilot, d'una innovadora tècnica de pesca elèctrica des d'embarcació lleugera, que consisteix a introduir un camp elèctric a l'aigua.

Aquesta tècnica de pesca és innòcua per als peixos -i per a la resta de la fauna aquàtica-, que es recuperen passat un temps. L'actuació es fa ara perquè a l'hivern els peixos no són tan actius i la captura és més efectiva.

Aquesta pràctica es considera poc agressiva mediambientalment perquè no requereix el buidatge complet de la làmina d'aigua.

Permís de la Generalitat

Els peixos que es capturin es retiraran amb un permís administratiu de la Generalitat de Catalunya, en compliment de la normativa. Part de la fauna capturada i no catalogada com a 'invasora' s'entregarà a una associació compromesa amb la tinença responsable d'animals de companyia.

Notícies relacionades

L'actuació permetrà augmentar la biodiversitat afavorint la presència d'espècies autòctones (aus aquàtiques, amfibis, rèptils i insectes com libèl·lules o escarabats aquàtics), millorar l'aspecte de l'aigua i recuperar els seus nivells òptims des del punt de vista físic-químic, segons explica l'Ajuntament de Sant Boi.

Més notícies de Sant Boi a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Pesca