UNA ENTITAT DE SANT ANDREU

Solidaritat veïnal

La Sagrera es Mou lluita des del 2011 per pal·liar els efectes de la crisi en l'entorn més pròxim

Aquesta oenagé de barri coordina diferents iniciatives amb l'ajuda de 70 socis

’Firem-nos’ 8 Voluntaris de La Sagrera Es Mou, el maig passat.

’Firem-nos’ 8 Voluntaris de La Sagrera Es Mou, el maig passat. / A. IBÁÑEZ

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

L'oenagé de barri de la Sagrera Es Mou va néixer el 2011 per iniciativa d'un veí preocupat per la situació de crisi econòmica instal·lada en el seu entorn més pròxim. «Veia com aquesta crisi cada vegada deixava més damnificats i vaig pensar que havia de fer alguna cosa. Vaig enviar un correu electrònic a un centenar de contactes i vam organitzar una primera reunió a la Nau Ivanow, en què van participar unes 40 persones», recorda Quim Terré, vinculat al moviment associatiu des dels anys 70 quan va participar en la fundació de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera.

L'objectiu de La Sagrera es Mou és ajudar els veïns sense duplicar altres iniciatives ja existents. «La nostra primera acció va ser una gran recollida d'aliments, però abans ens vam coordinar amb el Banc dels Aliments. En aquesta mena d'iniciatives la nostra missió havia de ser reforçar l'ajuda que ja prestaven», explica Terré.

Reunions obertes

A La Sagrera es Mou, socis i voluntaris es reparteixen la feina. «Com a secretari, la meva funció principal ara mateix a l'entitat és mantenir cohesionat el grup de voluntaris. Cada primer dimecres de cada mes fem reunions, obertes a tot el barri», afegeix el veí.

La mitjana d'edat a l'entitat és elevada. «La majoria som jubilats i costa enganxar-hi la gent jove», explica el president de l'entitat, Antonio Ibáñez, que destaca una campanya pensada precisament per introduir els més petits en iniciatives solidàries: el Firem-nos. «En aquesta fira, els alumnes de cinc col·legis del barri mostren peces artesanals realitzades per ells mateixos i els veïns poden emportar-se-les fent un donatiu. Els diners recaptats a la fira es destinen íntegrament a pagar sortides i activitats escolars dels nens amb menys recursos», explica el president.

La Sagrera es Mou s'ha bolcat recentment en el cas del petit Aitor, un veí de 5 anys que pateix la síndrome de duplicació mecp2. A finals d'octubre passat van donar 12.000 euros a l'Hospital Sant Joan de Déu perquè segueixi investigant aquesta malaltia rara. Els diners es van obtenir mitjançant diferents accions, des de partits de futbol benèfics fins a exposicions, organitzades amb altres entitats del districte. «Amb els anys hem obert nous fronts -explica Ibáñez- però no falten mans perquè els sagrerencs són molt solidaris».

A la Nau Ivanow

Notícies relacionades

La Sagrera es Mou es reuneix a l'Espai 30 de la Nau Ivanow (Hondures, 28), un espai de creació i difusió de les arts escèniques. «Des del primer dia ens van acollir i els estem molt agraïts. Ara compartim espai amb cinc entitats més del barri», explica el president de l'entitat, que està tenint converses amb l'ajuntament perquè millorin les instal·lacions.

«El principal problema eren les goteres i ja s'han posat mans a l'obra. També ens agradaria que el condicionessin amb uns quants despatxos i una sala de reunions, perquè és un espai obert i quan hi coincidim diverses entitats, cada una amb els seus temes específics, tenim interferències», fa broma Ibáñez.