Estudi de l’Hospital del Mar

Identifiquen com es pot superar la resistència al tractament en un tipus de leucèmia

  • Un estudi a ‘EMBO Molecular Medicine’ demostra que combinar la quimioteràpia amb un inhibidor d’aquesta proteïna serveix per eliminar la resistència al tractament en ratolins

Identifiquen com es pot superar la resistència al tractament en un tipus de leucèmia

Hospital del Mar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Científics del Grup de Recerca en Cèl·lules Mare i Càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han descobert que inhibir una proteïna clau fa superar la resistència al tractament en pacients ambleucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T.

La investigació, que publica la revista ‘EMBO Molecular Medicine’, ha demostrat que combinar la quimioteràpia amb un inhibidor d’aquesta proteïna serveix per eliminar la resistència al tractament en ratolins.

Aquest tipus de leucèmia és una malaltia rara, que es diagnostica a un centenar de persones cada any a Espanya, sobretot en pacients pediàtrics.

El treball, en el qual han col·laborat també investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu, també ha corroborat que l’acció d’aquesta proteïna pot servir per determinar quins pacients respondran al tractament habitual i quins no.

Segons ha explicat la coordinadora del grup d’investigació de l’IMIM-Hospital del Mar, directora científica del CIBER del Càncer (Ciberonc) i vicedirectora d’Investigació Preclínica de l’Institut d’Investigació Contra la Leucèmia Josep Carreras, Anna Bigas, han treballat amb mostres de pacients i han corroborat els resultats obtinguts amb ratolins.

Proteïna beta-catenina

L’estudi ha confirmat el paper determinant de la proteïna beta-catenina en la formació de la leucèmia, a causa de l’acció sobre determinats gens de les cèl·lules implicades.

En total, hi han identificat 79 gens implicats, tot i que, segons Bigas, ara hauran de continuar investigant per determinar quins són els més importants com a predictors de resistència al tractament.

«El que aquesta firma de gens indica és quins pacients tenen una probabilitat més alta de no respondre a la quimioteràpia» i el que proposem és que, si combinem la quimioteràpia amb inhibidors d’aquesta proteïna, la beta-catenina, aconseguim que responguin millor a la quimioteràpia», ha resumit Bigas.

Els resultats en ratolins han demostrat que aquesta combinació fa respondre al tractament casos refractaris, un descobriment que els investigadors creuen que també pot ajudar a l’èxit de l’abordatge de la leucèmia en pacients que sí que responen a la medicació.

Es dona la circumstància que ja hi ha en estudi diversos inhibidors de la beta-catenina per tractar altres tumors.

La leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T és més habitual en edat pediàtrica, i la taxa de supervivència és d’entre el 80% i el 90%, però en els casos en adults, la supervivència cau fins al 50%.

Segons Bigas, aquest estudi pot obrir la porta a tenir un indicador de la resposta al tractament per part dels pacients.

«Gens decisius»

«Una de les tasques que estem fent ara és mirar quins d’aquests gens són més decisius, els més informatius, i veure si una reducció d’aquesta firma genètica pot servir per orientar el diagnòstic de la resposta dels pacients a les quimioteràpies convencionals», ha detallat la investigadora, que començarà ara estudis amb cèl·lules de pacients humans en ratolins.

Si consoliden les seves conclusions i la seguretat d’aquest abordatge, estudiaran posar en marxa un assaig clínic en humans combinant quimioteràpia i inhibidors de la beta-catenina.

Notícies relacionades

El cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital del Mar, Antonio Salar, considera que «els descobriments de l’estudi són molt prometedors per a aquest tipus de leucèmia, que necessita noves estratègies terapèutiques més eficaces.»

«Com a hematòlegs clínics, esperem que la següent etapa de la investigació sigui exitosa i es pugui passar a la fase d’investigació en pacients», ha desitjat Salar.