Altres virus a més de la covid-19

Inquietud per la grip en la primera tardor sense mascaretes

Els metges adverteixen que la població no està immunitzada perquè amb prou feines hi ha hagut contagis en els últims dos anys i fan una crida a vacunar-se

Inquietud per la grip en la primera tardor sense mascaretes

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els metges no s’atreveixen a augurar com serà la temporada de grip d’aquest any, però creuen que caldrà insistir més que mai en la vacunació contra aquest virus. Per dues raons essencials: la primera, que gran part de la població no està immunitzada perquè els últims dos anys amb prou feines n’hi va haver rastre. El segon motiu, i no és menor, és que la que ve serà la primera tardor pandèmica sense mascaretes. La covid-19 segueix aquí, però no així les restriccions.

Tot això podria generar situacions difícils de gestionar en centres de salut i hospitals. L’epidemiòleg i Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic (Barcelona), Antoni Trilla, expressava ahir la seva inquietud al respecte en aquest diari. Tot i que alguns metges temen l’impacte de la grip en el sistema sanitari, d’altres eviten fer prediccions sobre un virus «imprevisible», en paraules de María Ángeles Marcos, cap de la secció de Virologia del Clínic. «No podem predir res de cara a la tardor, però sí que crec que aquest any s’hauria d’insistir encara més en la vacuna de la grip», destaca Marcos. A partir de la tardor, Catalunya posarà la vacuna de la grip amb les quartes dosis de la covid-19, com va anunciar al juny el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

«La grip sempre ha sigut bastant imprevisible, però des de la covid-19 molt més. Aquesta temporada, a diferència de les altres anteriors, sí que hi ha hagut una mica de grip. Però, si altres anys començava al desembre i durava fins al febrer, aquesta temporada de grip va començar al març i va durar fins al maig. Va ser més tardana. Fins i tot ara a l’agost encara hi ha alguns casos esporàdics. Per això no es poden fer càlculs», assenyala aquesta viròloga.

Marcos atribueix aquesta tardança a aparèixer a la influència de la covid-19. Aquest any, l’inici de la circulació de la grip va coincidir amb una baixada del coronavirus. «La grip va circular menys quan hi va haver més covid-19. Potser perquè hi ha competència entre els dos virus, però també perquè hi va haver unes mesures de prevenció importants, com les mascaretes», apunta aquesta viròloga.

L’exemple d’Austràlia

Són mesures que aquesta tardor, la primera amb covid-19, no hi seran. La mascareta només és obligatòria al transport públic i ja no hi ha limitacions d’aforament ni d’horaris. ¿Com afectarà això als virus respiratoris? «Hi podria haver més casos no només per això, sinó perquè la gent no està immunitzada contra la grip. Per això dependrà molt que la gent es vacuni a partir d’octubre», diu Marcos.

Austràlia, el país referent de l’hemisferi sud, ha tingut bastants casos de grip, assenyala per la seva banda el cap de Microbiologia del Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola. «A Austràlia, l’any passat, van tenir més grip que nosaltres. Però no ens hauríem de fixar tant en aquest país, perquè moltes vegades tenen soques diferents de nosaltres».

Pumarola creu que és aviat per predir què ocorrerà amb la grip, però sí que creu que la situació dependrà, en part, del tipus de soca que circuli. «Crec que tindrem grip, però no sé si com els dos anys anteriors o més. Caldrà vigilar-la», valora aquest viròleg.

La preocupació, recorda, és que el sistema es col·lapsi. «No preocupar-se seria una irresponsabilitat, però no s’ha de tenir por abans de temps», remarca.

L’última grip

A Catalunya, la temporada de grip aquest any va començar al març. Va aparèixer no només quan va baixar la covid-19, sinó també quan es van relaxar les mesures de protecció per a la pandèmia, com explicava el maig passat a aquest diari Ana Martínez, la cap de servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de la Conselleria de Salut.

Notícies relacionades

Durant quatre setmanes, els casos de grip van estar pujant, però molt menys que altres temporades. Tampoc va ser més agressiva que altres anys. A Catalunya, va predominar aquest any el virus de la grip A. A més, on més va circular va ser en els menors de cinc anys. Els més grans, que segueixen més les mesures de protecció de la covid-19, han estat més protegits.

El virus se sol inactivar a l’estiu per la calor, malgrat que s’estan registrant alguns casos. La majoria de casos són lleus.