L’evolució de la pandèmia

La setena onada de la covid-19 s’estabilitza a Catalunya

Els ingressos a les ucis, malgrat el lleuger augment d’aquest dimarts, segueixen en mínims històrics

Els indicadors no empitjoren però, adverteixen els epidemiòlegs, tampoc milloren

La setena onada de la covid-19 s’estabilitza a Catalunya

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La setena onada de la covid-19 s’ha estabilitzat a Catalunya. Els indicadors no empitjoren però, adverteixen els epidemiòlegs, tampoc milloren. Hi ha una «certa estabilitat» en el nombre d’hospitalitzats i ingressats a les ucis per coronavirus (1.110 i 37 respectivament, segons les dades d’aquest dimarts de la Conselleria de Salut: cinc i tres més, respectivament, que divendres), assenyala l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López-Codina. Però també unes 41 morts setmanals a tot el territori: «Unes sis al dia de mitjana», precisa l’epidemiòleg de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) Joan Caylà. Els pacients a les ucis, a pesar de la lleugera pujada dels últims dies, estan en mínims històrics des de l’inici de la pandèmia. Aquest indicador i el d’hospitalitzats continuen sent els més fiables i indicatius de la situació.

En resum: la pandèmia és molt lluny de causar els estralls de fa dos anys i, fins i tot, els de fa un any. Però tampoc és aigua passada, el virus continua provocant morts i transmetent-se amb molta facilitat. Una dada: la positivitat (l’indicador que marca el nombre de positius resultants de les proves diagnòstiques) està en el 17,36%, molt lluny del 5% estipulat per l’OMS per considerar que la pandèmia està sota control. De fet, el percentatge és especialment alt si es té en compte que ara mateix es fan moltes menys PCR i antígens que en altres onades.

L’índex de reproducció (l’Rt, que indica la velocitat a què es reprodueix el virus) ha baixat aquest dimarts als 0,82 punts, cosa que indica que la pandèmia està en regressió. Per la seva banda, la incidència acumulada en els últims set dies era avui de 145 per cada 100.000 habitants, davant els 172 anteriors, mentre que la incidència a 14 dies és de 338, davant 379. Però tots els indicadors, excepte el nombre d’ingressats en hospitals i ucis, són enganyosos perquè les autoritats sanitàries no compten cas per cas.

«¿Està baixant la pandèmia? D’acord amb aquestes dades, sí, però s’ha de veure si s’ajusten a la realitat. Cada vegada es notifiquen menys contagis. Ho veig amb preocupació», insisteix Caylà. «El missatge polític és que tot va perfecte i, efectivament, anem a millor, però si apareix una variant que s’escapi a les vacunes tot es desmarxaria».

Ho veu amb més optimisme López-Codina, que fins i tot refusa parlar de «setena onada» perquè la situació, diu, «no té res a veure amb les onades passades». «Som en una situació bastant estable», apunta.

A tot Espanya

A tot Espanya, la incidència del virus en els ciutadans de 60 anys ha caigut 65 punts des de divendres i se situa ja per sota de la cota dels 700 casos (663) amb un nou alleujament en l’ocupació hospitalària general, segons les dades del Ministeri de Sanitat. Hi ha 6.917 pacients ingressats per coronavirus a tot el país, 163 menys que divendres. I, a les ucis, hi ha 355 persones, 24 menys.

Notícies relacionades

A més, com que es fan menys proves, el nombre de casos sembla mantenir-se a la baixa en les últimes setmanes. Segons Sanitat, des de divendres hi ha hagut a tot Espanya unes 45.919 noves infeccions, de les quals 17.653 es concentren en les persones de 59 anys a més, que és el segment d’edat en què es focalitza, principalment, l’estratègia de seguiment de la pandèmia. Així, el nombre de nous casos en aquest grup d’edat baixa ja dels més de 20.000 que es notificaven a cada informe que emet Sanitat els dimarts i divendres.

Les comunitats han notificat 152 noves morts, 106.493 des d’inicis de la pandèmia, segons xifres oficials. D’aquest total de defuncions, 199 s’han produït en l’última setmana.