Alerta sanitària

La Comunitat de Madrid identifica una sauna com a origen del focus de verola del mico

La majoria dels casos confirmats a la regió de persones contagiades, totes elles homes, tenen relació amb un local de la capital

zentauroepp53436934 la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ayuso  200605103300

zentauroepp53436934 la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ayuso 200605103300 / Comunidad de Madrid

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat aquest divendres que un dels focus de l’origen del virus del mico a la regió està associat a una sauna, amb què tenen relació.

En declaracions als mitjans al Congrés del PP de Madrid, el màxim responsable de la Sanitat madrilenya ha explicat que la majoria dels positius registrats a la regió estan relacionats amb aquest focus segons el treball de rastreig que ha realitzat la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria.

«La Direcció General intervindrà, ja que la majoria d’aquests positius van associats a aquest focus», ha concretat Escudero. A la regió s’han comptabilitzat un total de 21 casos confirmats amb PRC de laboratori com positius de la verola del mico a la regió, mentre que 19 més segueixen en estudi com a sospitosos, associats a dues cadenes de transmissió.

En aquesta línia, està previst que la Comunitat de Madrid intervingui en aquest local per portar a terme «una anàlisi més detallada» i reunir la informació necessària «per controlar contagis, tallar les cadenes de transmissió i preferentment mirar d’atenuar la transmissió del virus en la mesura possible».

Tots els casos registrats a la regió són homes que han mantingut relacions sexuals amb homes. En tots els casos l’evolució clínica és positiva i han sigut aïllats als seus domicilis sense necessitat d’ingrés hospitalari.

En qualsevol cas, ha indicat el conseller, les autoritats sanitàries madrilenyes continuen amb els serveis de vigilància epidemiològica analitzant contactes i contagis i s’ha mostrat convençut que continuaran apareixent més casos en les pròximes hores.

Demana a Sanitat la vacuna

Quant al tractament, la Comunitat ha reclamat al Ministeri de Sanitat l’adquisició de la vacuna de la companyia danesa Bavarian Nordic coneguda com a Imvanex i autoritzada a Europa per a la verola tradicional.

«És una vacuna que permet, si s’administra en els quatre primers dies en què es produeix el contacte, eliminar de manera bastant important els símptomes que pot presentar la malaltia», ha explicat.

En aquest sentit, ha indicat que la Comunitat s’ha traslladat a l’Agència Espanyola del Medicament en dues ocasions «els beneficis» i continuarà amb la interlocució en aquest sentit «per si fos possible adquirir aquestes vacunes».

Notícies relacionades

«Les que hi ha de reserva de la verola, pels seus alts efectes reactògens que produeix no és la més indicada per administrar en aquests casos ja diagnosticats», ha remarcat.

Aquest dijous, el Ministeri de Sanitat va informar que està valorant i analitzant diferents opcions terapèutiques per tractar la verola del mico, tals com antivirals i vacunes, en funció de la seva viabilitat i efectivitat.