Repartiment desigual

L’OMS demana que la moratòria de les vacunes de reforç s’estengui fins a finals d’any

  • Tedros justifica que la pandèmia avança al món a dues velocitats per culpa del repartiment desigual de la vacuna contra la Covid-19

L’OMS demana que la moratòria de les vacunes de reforç s’estengui fins a finals d’any
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que el mes passat va demanar als països més avançats en la vacunació de la Covid-19 que no administressin dosis de reforç abans de finals de setembre, ha estès aquest dijous la seva petició fins a finals d’any atesa la desigualtat de distribució de les vacunes

«Hi ha hagut pocs canvis en la situació global, així que avui demano estendre la moratòria fins almenys el final d’aquest any, per permetre que tots els països puguin almenys vacunar el 40% de la seva població», ha assenyalat Tedros Adhanom Ghebreyesus, el director general de l’OMS. 

«No les estem compartint»

El màxim responsable de l’OMS ha lamentat hi hagi un repartiment desigual de vacunes i ha assegurat que «està morint un nombre de gent que no hauria de morir» malgrat tenir solucions per aturar la transmissió. Ell mateix ha assegurat que el problema és que no les estem compartint. 

Adhanom ha explicat que els països desenvolupats van prometre donar més de 1.000 milions de dosis i «només un 15% s’han materialitzat». I que les farmacèutiques donarien prioritat al programa de repartiment de vacunes COVAX, però «no ho han fet». «No volem promeses, volem vacunes», ha reiterat el director de l’OMS.

Aquest dimarts la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP) ha dit que ara que els països desenvolupats han vacunat la majoria de la seva població és quan es pot canviar el focus a un repartiment de vacunes més gran als països en desenvolupament. En aquest sentit l’etíop ha ressaltat que «l’OMS va demanar un repartiment igualitari des del principi, no quan els països més rics haguessin completat les seves vacunacions». En aquest aspecte el director de l’OMS ha promès que «no quedarà callat quan les empreses i els governs que controlen la cadena de subministrament global creguin que ens conformarem amb les sobres».

A ritmes diferents

Notícies relacionades

Tedros ha insistit que actualment la pandèmia avança a dues velocitats diferents. Una en la qual els països rics han aconseguit desvincular contagis i morts, i l’altra, en la qual als països més pobres hi continua havent altes taxes de mortalitat.

«Hem sentit dels fabricants i els països d’alts ingressos l’excusa que les economies més pobres no poden manejar grans quantitats de dosis, però gairebé totes tenen molta experiència en vacunacions a gran escala», ha afirmat.