Un fàrmac per al cor podria ser útil de cara a la Covid-19 greu

  • Els pacients que rebien el medicament, de menys de 2 euros, «necessitaven menys dies amb ventilació mecànica i per tant menys dies d’ingrés a l’uci»

Un fàrmac per al cor podria ser útil de cara a la Covid-19 greu

Europa Press / Jesús Hellín

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Metoprolol, un medicament de menys de 2 euros que des de fa més de 30 anys s’utilitza per a malalties cardíaques, podria ser útil en pacients crítics amb Covid-19, segons una investigació del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) publicada aquest dilluns a la revista ‘Journal of American College of Cardiology’ (JACC).

Una de les patologies més greus causades per la Covid-19 és la síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) que provoca la hiperactivació dels neutròfils, una inflamació que obliga a intubar el pacient i que està associada a una alta mortalitat.

Fa pocs mesos, l’equip del director del Laboratori Traslacional per a la Imatge i Cardiovascular del CNIC, Borja Ibáñez, va descobrir que el metoprolol, un betablocador tradicional, té un efecte molt selectiu sobre el neutròfil hiperactivat en els infarts.

Atès que els neutròfils juguen un paper central en el SDRA, l’equip va especular que el metoprolol podria servir de teràpia en casos de Covid-19 greu.

Assaig clínic

Per esbrinar-ho, van fer un assaig clínic aleatoritzat en col·laboració amb els serveis de cardiologia, uci, pneumologia i biobanc de l’Hospital Fundació Jiménez Díaz.

L’assaig pretenia determinar l’efecte del tractament intravenós amb metoprolol a l’infiltrat inflamatori pulmonar i en la funció respiratòria en pacients amb Covid-19 greu que han sigut intubats recentment a causa d’un SDRA.

«Vam aleatoritzar 20 pacients amb Covid-19 severa i acabats d’intubar al metoprolol intravenós (15 mg diaris durant 3 dies) o control (sense rebre metoprolol). Vam estudiar l’infiltrat inflamatori al líquid broncoalveolar abans i després del tractament, així com l’evolució clínica en termes d’oxigenació i dies amb ventilació mecànica», explica Ibáñez.

Els resultats, explica Eduardo Oliver, coautor de l’estudi i investigador del programa d’atracció de talent de la Comunitat de Madrid al CNIC, mostren que el tractament amb metoprolol «reduïa significativament la infiltració de neutròfils als pulmons i millorava l’oxigenació dels pacients».

Menys dies amb ventilació

A més, «els pacients que rebien metoprolol necessitaven de menys dies amb ventilació mecànica i per tant menys dies d’ingrés a l’uci», afegeix el metge intensivista Arnoldo Santos, responsable de l’estudi en aquesta unitat.

Per Ibáñez, «tot i que hem de ser cauts, ja que es tracta d’un estudi pilot inicial, hem observat que el tractament amb metoprolol en aquest context clínic és segur, s’associa a una reducció molt significativa de l’infiltrat inflamatori alveolar pulmonar, i això sembla derivar en una millora molt ràpida de l’oxigenació dels pacients».

El metoprolol intravenós sembla una intervenció prometedora que podria millorar el pronòstic dels pacients amb Covid-19 en estat crític i que, a més, és assequible, ja que el tractament diari costa menys de dos euros, afirmen els autors.

Estudi pilot

Notícies relacionades

I tot i que es tracti d’un estudi pilot i els seus resultats s’han de confirmar en un assaig més ampli, «la seva alta seguretat, disponibilitat i efecte biològic tan robust podria ser suficient per valorar el seu ús en pacients joves ingressats a l’uci amb Covid-19 severa», opina el director general del CNIC i coautor del treball, Valentí Fuster.

L’equip investigador acaba de rebre fons de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) per fer un assaig clínic que demostri de forma definitiva els beneficis clínics del metoprolol en 350 pacients amb SDRA ingressats a 14 ucis espanyoles que es dirà MAIDEN i serà coordinat pel CIBER.