Entrevista

Jaume Padrós: «Hi haurà morts de joves per Covid en les pròximes setmanes»

  • El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) assegura a EL PERIÓDICO que la variant delta és «un abans i un després» en aquesta pandèmia

El presidente del COMB, Jaume Padrós, el miércoles pasado en Barcelona.

El presidente del COMB, Jaume Padrós, el miércoles pasado en Barcelona. / JOAN CORTADELLAS (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La «fatídica» setmana de Sant Joan i la variant delta expliquen per què Espanya i en concret Catalunya (l’autonomia més colpejada pel virus ara mateix) afronten la que ja és la seva cinquena onada pandèmica en 17 mesos. El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i metge de família, Jaume Padrós (Barcelona, 1959), crida a la responsabilitat social i demana no frivolitzar amb una malaltia que continua sent mortal.


¿Què és el que més el preocupa ara mateix? El moment epidemiològic actual és molt crític. Em preocupa que alguns pensin que això s’ha acabat; no és així. La gent ha d’entendre que, fins que no tinguem la immunitat de grup a tot el món, poden passar coses com aquesta. La immunitat de grup del planeta ha de ser un objectiu de tots els governs. Si nosaltres volem estar bé, els africans han d’estar bé.

¿Per què Catalunya és, ara mateix, una de les regions d’Europa amb més incidència? A Catalunya, per factors diversos, es va donar un augment de la variant delta en una setmana fatídica, que va ser la de Sant Joan. Ningú imaginava que la variant delta apareixeria de manera tan abrupta. Hi va haver unes circumstàncies que ho van afavorir: una despreocupació general, més interacció social, el deixar d’utilitzar la mascareta a l’exterior... Però la gent també ha d’actuar amb responsabilitat: no podem posar un policia darrere de cada persona, som un país democràtic. Espero que en poques setmanes les dades millorin. A finals d’estiu, si tots fem bé les coses, la situació serà millor. Apel·lo a la responsabilitat de tothom. La gent ha de respectar les quarantenes i amagar-ho no serveix de res.

¿Aquesta cinquena onada és culpa dels joves? No. Hi ha centenars de milers de joves que van demanar cita per vacunar-se quan es van obrir els grups. En aquesta onada es donen molts factors: la irrupció de la variant delta, la baixada de la mascareta… És veritat que hi ha grups d’edat que no tenen percepció de risc. I es produeix una certa infantilització per part d’algunes famílies que justifiquen els fills: «És que han de viure...». Cal afrontar les coses responsablement i toca explicar-li a la gent que el que fem de manera individual té repercussió sobre els altres.

¿Hi hauria d’haver més restriccions? Hem de reduir la interacció social. Ara mateix les armes preventives més importants són la mascareta i la vacuna. Malgrat que estiguem vacunats, hem de mantenir la mascareta. La variant delta és un abans i després en la pandèmia. És altament contagiosa; mira els contagis a les colònies. La vacuna protegeix que tinguis un Covid-19 greu, però no que puguis tenir la malaltia. Les pròximes setmanes veurem com pujaran els ingressos i les ucis. Hi haurà morts de joves. Amb la grip A hi va haver morts de joves. Però el dolent d’aquesta pel·lícula no són els joves, sinó el virus. Jo no vull estigmatitzar perquè conec molts joves responsables.

I, a més, la irresponsabilitat no està només entre els joves. No. Em preocupen molt les imatges de l’Eurocopa: la gent sense mascareta, borratxos... Això va ser un acte d’irresponsabilitat molt gran, i aquest missatge que no passa res arriba als joves. En una societat democràtica i madura, els ciutadans saben com han d’actuar.

¿L’empitjorament de la salut mental és la factura més gran d’aquesta pandèmia? Aquesta pandèmia ens porta diverses factures, em temo. Hi ha molts sectors que han de tancar. La pobresa també és malaltia. No obstant, aquests altres negocis que obren han de ser responsables. Si tots actuem de manera responsable, en sortirem abans. Fins ara les decisions dels governs anaven condicionades pel nivell de saturació d’ucis –que a Catalunya encara estan en un nivell molt baix, si bé pujaran les pròximes setmanes-, però ara apareix una altra variable: la pressió sobre els centres de primària (CAP). La primària ja està col·lapsada, hi ha CAPs col·lapsats perquè no poden realitzar cap altra activitat important no relacionada amb la Covid-19. No podem donar per descomptat que l’atenció primària pot aguantar-ho tot, quan a més no se la dota de recursos. Em sembla un abús intolerable. Els sanitaris, i en especial els dels CAP, estan amb un grau d’esgotament psíquic molt gran. No necessitem aplaudiments, sinó que la gent valori la feina que fem.

¿Acabarem confinats a casa? Espero que no. La clau aquí és accelerar el procés de vacunació. Som de les zones del món amb els nivells de vacunació més alts del planeta. A Catalunya i Espanya les coses s’estan fent bé en aquest aspecte, però és obvi que sense vacuna estaríem confinats. A la tardor estarem molt millor; no s’haurà acabat la pandèmia, però ja tindrem nivells de cobertura vacunal millors i aquest brot haurà baixat.

Notícies relacionades

¿I a l’hivern? No sé com estarem en uns mesos. L’hivern amb grips... ¿Què farà la grip si baixem les mascaretes? La mascareta hauria de ser obligatòria a tot arreu si no pots mantenir distància. Però jo estic convençut que, si es fan les coses bé, el Govern aplica aquestes mesures i d’altres, estarem millor. També els ajuntaments tenen un paper molt important perquè no podem dipositar tota la responsabilitat en el Govern de Catalunya. Ara que hi ha festes majors, els ajuntaments poden actuar. Les entitats socials han de ser exemplaritzants. Els festivals de música que es van celebrar [el Vida, el Cruïlla, Canet Rock] es van organitzar sota un supòsit que no era el de la variant delta. Ara mateix, totes les activitats que aglutinin gent no són aconsellables.

¿És possible tenir una variant catalana? No ho sé. El virus muta constantment, busca una fuita. Una variant pot sortir a qualsevol lloc del món.