Crisi sanitària

La incidència de la Covid-19 es dispara en la població de 15 a 29 anys

  • Els sanitaris constaten una frenada en la millora epidemiològica a causa de l’augment de la interacció social

  • Tot i que els joves no solen ingressar en hospitals, la transmissió del virus sí que afavoreix l’aparició de variants

Fotografias de las segundas dosis de los profesionales esenciales menores de 60 años.

Fotografias de las segundas dosis de los profesionales esenciales menores de 60 años. / ANGEL GARCIA

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La fins ara contundent baixada dels contagis de coronavirus experimentada a Catalunya (i el global a Espanya) en les últimes setmanes s’ha frenat. Els sanitaris ho atribueixen a la pujada de la incidència del virus entre les persones joves, que ha anat en paral·lel a l’augment de les interaccions socials fruit del final de l’estat d’alarma.

Un exemple d’aquesta laxitud: els ‘botellons’ descontrolats en els quals participen fins i tot turistes europeus i que se celebren en ciutats com Barcelona els caps de setmana. A Catalunya, segons dades de la Conselleria de Salut, el grup poblacional d’entre 15 i 29 anys és el que presenta una incidència més gran en els últims 14 dies: 153,7 casos per 100.000 habitants aquest divendres. El segueix el de 30 a 49 anys, amb 134. La incidència mitjana de tota la població és, menor, de 112 casos per 100.000 habitants. Els vacunats tot just pateixen ja el virus: per exemple, els majors de 79 anys només tenen una incidència de 30 casos per 100.000 habitants. Els experts recomanen baixar aquesta incidència mitjana a 50.

«No podem encara parlar d’un canvi de tendència, però haurem d’estar atents. La tendència de la Covid-19 segueix a la baixa a Espanya, però veiem oscil·lacions entre comunitats autònomes», explica Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas). Les hospitalitzacions i ingressos en ucis per Covid-19, a diferència dels contagis, segueixen a la baixa. És perquè les persones més susceptibles d’emmalaltir greument estan vacunades. Però els joves no.

Que es mantingui la transmissió del virus preocupa per dos motius. Un: «Facilita l’aparició de variants, per això cal tenir la incidència controlada. Per evitar que el virus es vagi modificant caldria arribar a una incidència zero», assenyala Hernández. Dos: «Tot i que els candidats a hospitalitzacions ja estan vacunats, un augment de casos ara mateix implica un augment de la feina a l’atenció primària», afegeix Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Una atenció primària que resisteix entre l’augment de les baixes de sanitaris, desgastats després de més d’un any de pandèmia, i la pressió de pacients crònics que no han rebut el seguiment adequat l’últim any perquè la Covid-19 ho ha desplaçat tot.

No a la «relaxació»

Els hospitals viuen des de fa setmanes una situació «molt positiva», en paraules d’Hernández, que mostra al seu torn la seva preocupació perquè entre la població cali el missatge de «relaxació». L’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), el més gran de Catalunya, tenia aquest dijous a les seves ucis 23 pacients amb Covid-19, cinc a semicrítics i uns 30 a planta. «Res a veure amb abans. La gent gran fa setmanes que no ve a l’hospital. La gent ingressada per coronavirus té 40 o 50 anys», diu la subdirectora assistencial del centre, María José Abadías. Es mostra optimista: «La transmissió afavoreix les variants, però també la immunitat», diu. «No estem tranquils, continuem ocupats. Però tenim eines de control i benestar: la vacuna», afegeix.

També és optimista el Cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron, Benito Almirante, que destaca que, malgrat que la Rt (la velocitat de reproducció del virus, que indica a quantes persones infecta potencialment un contagiat) gairebé arriba al llindar d’1 (0,96 aquest divendres), els contagis setmanals baixen. «El valor més important és el nombre de casos per setmana. I són més baixos que fa un mes. Hem passat de 12.000 contagis setmanals a 4.000. I la positivitat [el nombre de proves diagnòstiques que donen positiu] està en 3,68% [l’OMS considera que, per sota del 5%, l’epidèmia està controlada]», remarca aquest infectòleg.

Efectes en el turisme

Notícies relacionades

Però aquest descens dels contagis setmanals es podria trencar. A l’epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), li preocupa la pujada de casos en els últims dies. «Dilluns n’hi va haver 464 i avui, 1.090. Estem augmentant. Puja la incidència entre els més joves», valora. És més, tem que una pujada de casos compliqui l’estiu i dissuadeixi els turistes de venir a Espanya. «A la Gran Bretanya ja posen traves a la població per venir a Espanya [els anglesos s’han d’aïllar-se 10 dies al tornar al seu país i fer-se dues proves diagnòstiques]. La gent jove ha d’entendre que estem davant una malaltia contagiosa. També hi ha joves ingressats a l’uci i no estan immunitzats», adverteix.

Tot i que la situació epidemiològica ha millorat, com a mínim aquesta millora està frenant. López-Codina augura que les pròximes setmanes es mantindrà aquesta tendència, però insisteix a mantenir els esforços per «minimitzar els contactes». «No hem acabat amb la pandèmia i l’amenaça de les variants segueix viva a nivell mundial», diu. Li preocupa la situació de Sud-amèrica, que té infraestructures sanitàries dèbils i un sistema «saturat» per la Covid-19. Allà està fent «estralls» la variant brasilera. I a la Gran Bretanya s’està imposant l’índia. Les soques que han aparegut de moment no perjudiquen l’efectivitat de les vacunes, però és un factor que no es descarta més endavant. Els experts demanen no jugar amb foc.