Salut LGTBI

El Clínic realitza unes 20 cirurgies de veu a l’any en dones trans

És l’únic hospital públic de Catalunya que fa glotoplàsties, que no requereixen incisions exteriors

Aquesta intervenció es va incloure a la cartera del CatSalut el 2018; abans només es feia a la privada

El Clínic realitza unes 20 cirurgies de veu a l’any en dones trans

Francisco Àvia / Hospital Clínic

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La glotoplàstia és un procés quirúrgic a través del qual les dones trans adquireixen una veu més femenina. La veu en la dona trans resulta essencial per connectar de manera coherent el seu aspecte exterior amb la seva personalitat. L’Hospital Clínic de Barcelona és l’únic centre sanitari públic de Catalunya que realitza aquestes cirurgies, que es duen a terme a la consulta especialitzada de veu del Servei d’Otorinolaringologia.

Des de fa tres anys, aquestes intervencions formen ja part de la cartera de serveis del Servei Català de la Salut (CatSalut). Abans el col·lectiu havia d’acudir a la sanitat privada. Comunitats com Madrid i Andalusia també tenen aquesta cirurgia incorporada a la seva cartera de serveis públics, però no són majoria a Espanya. El Clínic, que va començar a fer aquestes cirurgies el 2017 amb un estudi pilot en què van participar vuit pacients, opera una vintena de dones cada any.

«Entre un 70% o 80% de les pacients estan molt satisfetes. És una tècnica que està donant bons resultats i la majoria, al cap d’un any, la tornaria a fer», explica a aquest diari l’otorrinolaringòloga i logopeda del Clínic Isabel Vilaseca.

¿Què és la glotoplàstia?

La glotoplàstia consisteix en la reducció del volum de la corda vocal amb làser. Dura una hora i mitja i es realitza sense necessitat de fer incisions exteriors, ja que tot el procediment es fa per dins la boca i no per fora.

Totes les pacients que s’acullen al programa de glotoplàsties del Clínic procedeixen de la Unitat Trànsit (que es dedica a l’atenció de la salut de les persones trans) del centre d’atenció primària (CAP) Manso, a Barcelona.

La veu femenina té diverses qualitats específiques pel que fa a la seva agudesa, timbre, modulació, intensitat, gestualitat i, fins i tot, vocabulari, la qual cosa comporta la ràpida assignació del gènere femení. Per això resulta imprescindible treballar tots els aspectes de manera coordinada amb l’ajuda d’un equip expert, destaquen des del Clínic.

Sense contraindicació

La glotoplàstia no té cap contraindicació, tot i que resulta preferible fer la intervenció a les cordes vocals sense que hi hagi una patologia prèvia per aconseguir resultats òptims. A més, no hi ha una edat límit per realitzar la feminització vocal i cada cas és individualitzat.

El programa de glotoplàsties del Clínic inclou una exploració exhaustiva de la laringe per descartar patologies associades, seguida d’un tractament logopèdic específic per feminitzar la veu. Després es realitza la cirurgia si el tractament no ha sigut suficient i finalitza amb la rehabilitació vocal postquirúrgica.

L’operació, que es fa amb anestèsia general, consisteix a modificar la mesura de les cordes vocals, ja que la laringe de les dones és més petita que la dels homes. Es realitzen dos punts de sutura a la comissura i al terç de davant de les cordes vocals per escurçar-les uns mil·límetres. Després, amb el làser, s’augmenta la seva tensió i es redueix la massa perquè la veu soni més aguda.

Després de l’operació, les pacients acostumen a estar 24 hores ingressades. Continuen la recuperació a casa durant 10 dies en silenci. L’operació és irreversible.

¿Què passa amb els homes trans?

Notícies relacionades

Com explica Vilaseca, el Clínic amb prou feines té demanda de pacients que vulguin masculinitzar-se la veu (homes trans) perquè la testosterona que ells prenen els agreuja la veu sense necessitat de cirurgia. «Les dones a la laringe tenim receptors de testosterona. Un home trans que a més pren testosterona aconsegueix que el múscul de la laringe es faci més gran i se li agreugi la veu», explica aquesta otorrinolaringòloga.

Segons ella, a més, en el futur hi haurà moltes dones trans que no hagin d’acudir a les glotoplàsties si van fer el trànsit (d’home a dona) molt joves. «Si una persona fa el trànsit per exemple als 13 anys ja no necessitarà aquesta cirurgia», assenyala.