Brot de coronavirus

La residència de la UAB es confina vuit dies després d’una festa

  • Alguns estudiants assenyalen aquestes trobades com les responsables que la Vila Universitària estigui en quarantena des d’avui per, almenys, 24 contagis de Covid

  • «Fora de les cases no veus res estrany, però dins és un altre món. No sabem com ha trigat tant a produir-se aquest brot», asseguren alguns residents

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) responsabilitzen del brot de Covid-19 a la Vila Universitària (la residència estudiantil de la universitat) les «festes de 30 persones» que se celebren en alguns pisos del recinte. En concret, dimecres de la setmana passada n’hi va haver una al «bloc Erasmus». «Fora dels pisos no veus res estrany, però dins és un altre món. Aquest any ja he trucat a seguretat unes 15 vegades per denunciar i res», explica la Marta (nom fictici), una estudiant de l’Autònoma i resident de la Vila que demana mantenir el seu anonimat.

Aquest dijous, la UAB ha posat en quarantena tots els residents de la Vila Universitària després que es detectés un brot de coronavirus en aquesta residència, segons ha comunicat el rectorat que dirigeix Javier Lafuente als alumnes del campus de Bellaterra. Segons les primeres informacions, hi hauria almenys 24 contagis i una vintena més d’estudiants estarien pendents de saber els resultats de les proves PCR. A la Vila Universitària hi resideixen uns 1.400 estudiants, però molts d’ells són a casa seva a causa de la Covid-19: només els de primer curs han començat les classes semipresencials.

La Conselleria de Salut ha iniciat aquest dijous un cribratge massiu (que acabarà aquest divendres) a tots els residents de la Vila, que hauran de guardar quarantena fins a tenir els resultats de les proves PCR (tarden unes 48 hores) o més dies si resulten ser positius de coronavirus. La universitat oferirà a aquests estudiants ajuda perquè, tot i que no puguin sortir de les habitacions, puguin accedir a serveis d’alimentació i bugaderia, «sempre respectant l’aïllament». L’objectiu és, segons Salut, «tallar al més aviat possible les cadenes de transmissió».

El rectorat qualifica de «preocupant» el brot detectat a la Vila Universitària i urgeix els alumnes a complir i respectar les mesures de seguretat i de salut per prevenir els contagis de Covid. «És imperatiu que mantinguem unes estrictes normes de comportament per garantir la nostra seguretat i la seguretat col·lectiva», remarca el comunicat dirigit als alumnes. «Cal mantenir una actitud d’escrupolosa observació de les mesures de seguretat, i extremar-les quan sigui necessari», afegeix.

Per la seva banda, la Conselleria de Salut ha informat la universitat del brot perquè obri un expedient i investigui l’origen dels contagis. A l’espera d’aquest informe, alguns estudiants reconeixen obertament el «descontrol» que hi ha a la Vila.

Una ‘festa Erasmus’

La Marta, que fa tres anys que és a la UAB i viu a la Vila, assegura a EL PERIÓDICO que allà «sempre hi ha hagut festes» i mai ha deixat d’haver-n’hi malgrat la pandèmia. «Aquest curs he trucat a seguretat fins a 15 o 20 vegades a la 1 o 2 de la matinada. De vegades no venia ningú, d’altres simplement els feien abaixar la música», explica. Segons la Marta, els estudiants creuen que el brot de coronavirus es va produir la setmana passada en una festa al «bloc Erasmus» (un bloc de pisos on viuen els estudiants estrangers), a la qual ella no va assistir. «Aquí sembla que la Covid no existeix», es queixa.

Notícies relacionades

Diu el mateix la Laura (nom fictici), estudiant i resident de la Vila que també demana mantenir el seu anonimat. No li sorprèn el brot. «No sabem com ha tardat tant a produir-se. A la Vila Universitària hi ha festes dues o tres vegades a la setmana de 20 o 25 persones», relata. Assegura, com la Marta, que les vegades que va avisar seguretat no li van fer «massa cas».

Activitats «no aconsellables»

El cap de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Benito Almirante, explica que, tot i que encara no hi ha «informació concloent», és «possible» que a la Vila Universitària hi hagi hagut «diverses activitats no aconsellables», sobretot tenint en compte que al recinte hi viuen moltes persones. «No s’ha de criminalitzar. No necessàriament ha hagut de ser una festa, potser ha sigut un dinar o una quedada per veure una pel·li», diu l’infectòleg, que creu que l’origen del brot ha sigut un «supercontagiador», això és, una persona amb capacitat de contagiar-ne moltes. «Jo m’inclino per la hipòtesi d’un supercontagiador que va ser present en una activitat amb interacció social», opina.