NOU REPTE PER A LA CONTENCIÓ DE LA COVID

Sanitat prepara un pla per evitar que el virus es descontroli per Setmana Santa

  • La ministra espera que les restriccions que s’acordin siguin compartides per totes les autonomies i no com va passar per Nadal

  • Pedro Sánchez admet per primera vegada que la desescalada nadalenca va ser un error

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Ministeri de Sanitat prepara amb les autonomies un pla per la Setmana Santa que a la ministra Carolina Darias li agradaria que fos de «mesures compartides» per totes les comunitats autònomes, a diferència del de Nadal, que va acabar amb un galimaties de restriccions diferents a cada cada territori. La proposta estarà llesta «en una setmanes» per al seu debat al Consell Interterritorial de Salut. No pot demorar-se més perquè la Setmana Santa comença exactament d’aquí 32 dies.

La ministra no ha donat més detalls. «Estem treballant de manera coordinada en un document per acordar les actuacions que puguin servir davant la Setmana Santa per saber què es pot fer i què no», ha anunciat a la compareixença després de la reunió del Consell d’aquest dimecres.

No sembla que Sanitat vulgui repetir l’experiència dels plans nadalencs, quan es van relaxar les restriccions malgrat que el virus estava en plena fase d’ascens i es va acabar engreixant la tercera onada. Al matí Pedro Sánchez ha admès per primera vegada que van ser un error. «No hauríem d’haver abaixat la guàrdia llavors i en conseqüència no ho hem de fer ara», ha advertit.

El president ha advertit fins i tot que «l’objectiu no és salvar la Setmana Santa», sinó baixar dels 50 casos d’incidència per 100.000 habitants. Una cosa que sembla pràcticament impossible d’aconseguir en un mes. Aquest dimecres se situa en els 218 casos després de quatre setmanes de descens continuat que en algunes comunitats ja s’han començat a alentir o fins i tot estancar com al País Basc o a Catalunya, mentre que d’altres com Madrid, fins i tot estan molt per sobre, en 339 casos.

La ministra no ha volgut entrar en les decisions que puguin prendre aquestes comunitats, malgrat que Catalunya, per exemple, es planteja relaxar a partir de la setmana vinent les restriccions al comerç o la restauració. Tampoc ho ha fet amb Madrid, malgrat que al matí Sánchez havia demanat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que convencés la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, de no desescalar tan ràpid com ho està fent. Darias s’ha limitat a demanar que «la desescalada es faci de la manera més gradual i la major prudència possible».

Notícies relacionades

Tampoc sembla que el Govern vulgui repetir l’error d’autoritzar manifestacions el 8-M, com va passar l’any passat, en l’arrencada de la pandèmia. Darias s’ha mostrat molt contundent respecte a això. «Per coherència» amb la crida a la responsabilitat perquè els contagis continuïn descendint «no pertoca» a les manifestacions del Dia de la Dona ha assenyalat. Per continuar amb «la cultura de cura i prevenció» la situació actual no permet portar a terme els actes de commemoració, ha afegit.

La Delegació del Govern a Madrid ha rebut i autoritzat «algunes» peticions d’organitzacions feministes per manifestar-se pel Dia Internacional de la Dona (8-M) per ser concentracions de menys de 500 persones que «mantenen els paràmetres exigibles» en la situació sanitària, segons ha assenyalat el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco.