Tercera onada pandèmica

Catalunya arriba a les 20.020 morts amb una Covid-19 sense treva

  • El territori arriba a un nombre de defuncions equivalent a tota la població de Sant Quirze del Vallès

  • Aquesta onada ha sigut més mortífera que la segona perquè ha tornat a emmalaltir gent gran

  • L’OMS desaconsella a Espanya una «reobertura precipitada» i confia en la vacuna

Catalunya arriba a les 20.020 morts amb una Covid-19 sense treva
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha superat aquest dijous les 20.000 morts per coronavirus. En les últimes 24 hores s’han registrat 114 noves defuncions, una xifra superior a la de jornades passades. Des de l’inici de la pandèmia, han mort un total de 20.020 catalans. L’equivalent a tota la població de, per exemple, Sant Quirze del Vallès. O Manlleu. A més, 7.000 d’aquestes morts es van produir en tot just uns mesos, des de principis de la tardor fins al febrer. El 29 de setembre, Catalunya assolia els 13.328 morts, la població llavors equivalent a un barri com la Barceloneta. Els morts ara a Catalunya ja equivalen al total de la població de municipis com Banyoles, o també a la de districtes barcelonins de la magnitud de Sant Andreu.

La tercera onada de coronavirus ha sigut més mortífera que la segona. Els infectòlegs tenen la impressió que tornen a veure molta gent gran contagiada, amb comorbiditats (altres patologies), en relació a la tardor, quan es va contagiar molta gent jove. Ara, tot i que la tendència epidèmica va a la baixa (la velocitat de transmissió o Rt ha baixat 0,82), l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat aquest dijous a Espanya una reobertura «precipitada» perquè la incidència de contagis encara és «massa elevada». Segons l’organisme, «la reobertura ha de ser gradual».

Des de dilluns, la Conselleria de Salut va suavitzar lleument les restriccions: permet als bars obrir una hora més al matí i al migdia (de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores) i el confinament va passar a ser comarcal. I, tot i que Catalunya ha aconseguit doblegar la corba, la situació continua sent preocupant i hi continua havent pressió assistencial. Aquest dijous, per exemple, hi ha 2.457 persones amb Covid-19 ingressades als hospitals (nou menys que el dia anterior), de les quals 671 estan a les ucis (tres més que dimecres). A més, en les últimes hores s’han registrat 2.220 nous contagis (des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya s’han infectat 529.097 persones).

La situació dista molt de ser la ideal. I d’aquí la insistència de l’OMS de no obrir abans de temps. L’organisme, si bé constata la «relativa disminució» dels contagis a tot Espanya, alerta que una reobertura «massa ràpida» podria provocar una propagació més forta de la Covid-19. La responsable d’emergències de l’OMS, Catherine Smallwood, ha destacat que la transmissió del virus continua sent «molt alta». Smallwood ha apostat per aixecar restriccions gradualment quan hi hagi «dades epidemiològiques clares».

Xifres encara altes

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) té aquest dijous 57 pacients amb coronavirus a planta i uns altres 23 a les ucis. «No són xifres menors. Hi ha molta part de l’uci ocupada per Covid», assenyala a aquest diari Pere Domingo, coordinador de la ‘planta Covid’ de Sant Pau. Domingo reconeix que l’última setmana han notat un «cert descens» dels pacients amb el virus a l’hospital. «Aquesta baixada, en l’hospitalització convencional, és molt evident. Però a l’uci tot és molt més lent», assenyala. A aquest internista li preocupa que la contínua informació sobre la pandèmia (xifres d’hospitalitzats, ucis, morts...) contribueixi a «banalitzar» aquesta crisi.

A més, Domingo troba diferències entre aquesta tercera onada i la segona. «A la segona vam notar una menor mortalitat, perquè els que es contagiaven eren joves. En aquesta, fa l’efecte que hem tornat a veure gent gran, més comorbiditat,» explica. Ell creu que l’epidèmia seguirà, en les pròximes setmanes, el ritme de descens. I considera que ajudarà que hi haurà un «millor clima», cosa que empenyerà la gent a fer més vida fora de casa i a disminuir la transmissió del virus. «Descendirem, però no sé a quin ritme», diu.

Notícies relacionades

El metge també es mostra preocupat per la variant britànica, perquè ja està present en el 25% dels casos positius de Catalunya i és un 40% més transmissible. «Confiem que alhora vagi penetrant l’acció de la vacuna, però això dependrà del ritme a què es posin», apunta.

L’OMS confia que la vacuna sigui la via de sortida. «Esperem que ens permeti superar les pujades i baixades constants de la corba de contagis», ha afirmat aquest dijous Smallwood. Però un altre responsable de l’organisme, Hans Kluge, ha admès que falta una «estratègia a llarg termini» per sortir de la pandèmia. «Cal repensar el constant tancament i reobertura», ha dit Kluge.