Carrera cap a la immunitat

Catalunya mobilitzarà més de 600 espais polivalents per vacunar contra la Covid-19

Utilitzarà els centres habilitats per a la grip i estudia punxar en museus i empreses

Salut comença dimecres a administrar les primeres 31.000 dosis d’AstraZeneca

Catalunya mobilitzarà més de 600 espais polivalents per vacunar contra la Covid-19
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya vacunarà contra la Covid-19 no només als centres d’atenció primària (CAP), sinó també als més de 600 espais polivalents (casals d’avis, centres cívics, equipaments culturals...) que ja s’havien utilitzat per vacunar contra la grip amb la col·laboració dels ajuntaments.

L’estratègia nacional de vacunació de la Covid-19 de Catalunya, presentada aquest divendres, contempla també vacunar en «altres grans espais i equipaments», com ara museus i empreses, segons ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha rebutjat que Catalunya vacuni en aparcaments de supermercats com fa els EUA, perquè no és part de la cultura occidental. «Té més lògica que els diguem a les persones que es vacunin al CAP», ha dit. El problema, ara mateix, és que no hi ha vacunes perquè les farmacèutiques estan incomplint els seus contractes i s’estan retardant amb les entregues.

«Catalunya està preparada per vacunar massivament. Podrem vacunar 150.000 persones al dia quan tinguem prou vacunes», ha assegurat Vergés, que ha destacat que el territori ha administrat 1,5 milions de vacunes de la grip «en només dos mesos», amb pics màxims de fins a 60.000 dosis al dia.

Personal essencial

Salut rebrà dilluns la setmana vinent 31.000 dosis de la vacuna de AstraZeneca, que Catalunya advoca per administrar al personal essencial d’entre 18 i 65 anys, tot i que el Ministeri de Sanitat no ha decidit encara si el límit seran 55 o 65 anys. Començarà a administrar-les dimecres. La següent setmana rebrà 36.000 dosis de AstraZeneca i després «podria triplicar-se la xifra». «Però ja ho veurem», ha dit Vergés.

Aquestes 31.000 dosis d’AstraZeneca aquest dilluns se sumaran a les 112.000 dosis de Pfizer i Moderna que ja té Catalunya. Moderna retallarà l’entrega de dosis i la recuperarà a finals de març, ha precisat Argimon. «Farem una reserva estratègica de Moderna perquè ens retallaran un 20% les dosis i és una vacuna indicada per a persones de molt alt risc», ha dit l’epidemiòleg.

Notícies relacionades

Amb la vacuna d’AstraZeneca Catalunya arrencarà la segona fase de la vacunació, en la qual passarà a immunitzar persones «sanes i joves» de col·lectius essencials, tot i que encara s’està definint qui pertany a aquest grup. «Creiem que la d’AstraZeneca és una bona vacuna», ha defensat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Les persones menors de 65 anys amb factors de risc es vacunaran amb Pfizer o Moderna, quan hi hagi disponibilitat de vacunes.

Cabezas ha destacat que Catalunya ha vacunat ja més del 90% de residents amb la primera dosi i el 70% ja han rebut la segona. «S’ha avançat moltíssim i entre la setmana que ve i la següent acabarem tot el cicle de les residències», ha afirmat. Això ha permès que hagi «baixat» la taxa d’aparició de casos, una cosa que ja es va notar després de la primera dosi. En els últims 10 dies ha baixat un 55% el nombre de casos positius a les residències.