L’evolució de la pandèmia a Espanya

El coronavirus s’estanca a Madrid mentre a Catalunya continua a la baixa

  • La corba de caiguda de la incidència de contagis mostra símptomes preocupants d’alentiment
  • El Govern destaca l’augment amenaçador de la velocitat de propagació, mentre Ayuso ignora el senyal d’alerta
zentauroepp55838681 madrid  11 11 2020  sociedad  coronavirus  terrazas de bares201112183417

zentauroepp55838681 madrid 11 11 2020 sociedad coronavirus terrazas de bares201112183417 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La corba dels contagis comença a mostrar símptomes preocupants. LaComunitat de Madrid,per exemple,porta tres dies estancada al voltant dels 224 casos per 100.000 habitants a 14 dies, mentreCatalunya, tot i que ja està 16 punts per sota de la regió de la capital d’Espanya, comença a mostrar elssignes d’alentimentque han fet que el Govern paralitzi dues setmanes la desescalada.

La millor notícia és que només queden quatre comunitats amb més de 300 casos, Astúries, el País Basc, Cantàbria i La Rioja, peròla mitjana d’Espanya ha caigut a 233, només un 3% menys que el dia abans, quan fa una setmana baixava més d’un 7% diari.

L’objectiu són 25 casos

L’objectiu marcat pel Govern central és arribar a una incidència inferior als 25 casos, la quantitat que permet tenir controlats els brots amb un bon sistema de rastreig. Si la caiguda es frena cap als 200,qualsevol rebrot podria tenir conseqüències funestesen uns hospitals que encara estan saturats. En el conjunt d’Espanya hi ha ingressats 12.552 malalts de Covid, 2.371 són a les ucis.

La xifra de morts és encara elevada però ha caigut per primera vegada en l’últim mes per sota de les 2.000 setmanals. Aquesta setmana s’ha tancat amb1.584 morts.Les defuncions comencen a caure unes quatre setmanes després que ho facin els contagis. Portem ja 46.252 morts, 16.850 durant la segona onada.

Sense reacció a Madrid

L’estancament de Madrid no sembla preocupar els seus responsables sanitaris, que ahir no van fer cap referència en l’habitual compareixença dels divendres. Mantenen pràcticament intactes les mateixes mesures que han estat aplicant les últimes 10 setmanes i que els han portat auna caiguda dels contagis tres vegades més lentaque la de Catalunya i a registrar més del doble de morts que aquesta.

El Govern català va decretar el 23 de novembre l’obertura dels bars i terrasses en un format encara més tímid que el que ha estat en vigor aquests mesos a Madrid. Quatre dies després d’aquesta data es va començar a detectar el preocupant augment de la velocitat de propagació, dela Rt, que aquest divendres ja s’ha situat en 0,95 punts,tres centèsimes més que el dia abans.

Els altres indicadors continuen donant mostres que el virus està en regressió: l’índex de rebrot se situa en 212 (cinc punts menys que aquest dijous) i baixen els ingressos i les ucis.

Els objectius del Govern

Notícies relacionades

El secretari de Salut Pública,Josep Maria Argimon,va recordar ahir que tot i que la Rt estigui pujant, no augmenten els nous contagis ni tampoc el nombre de pacients hospitalitzats. L’epidèmia, remarcava, segueix en remissió. El problema és que recula cada vegada a un ritme més lent i el risc és que torni a expandir-se i a pujar per sobre d’un, cosa que implica més infecció i un consegüent augment de persones ingressades.

Un altre objectiu fixat, a més de la Rt, és arribar a un màxim de 300 llits d’ucis (entre públiques i privades), per poder assumir altres tipus de malalties en aquestes unitats de crítics. També s’han posat com a límit la xifra de mil contagis diaris, una meta que s’està allunyant en els últims dies.