AL REGNE UNIT

El primer estudi científic sobre la vacuna de Moderna corrobora la immunitat

L’antigen genera protecció almenys durant tres mesos

Moderna solicita aprobación de emergencia para su vacuna, y cree que podría administrarse ya el 21 de diciembre

Moderna solicita aprobación de emergencia para su vacuna, y cree que podría administrarse ya el 21 de diciembre

1
Es llegeix en minuts

Lavacuna de Moderna contra la Covid-19va generaranticossos que van persistir 90 diesdesprés de la seva inoculació, una bona notícia mentre s’estudia la seva autorització a diversos països, va indicar unestudi fet amb 34 participantsdes del començament dels assajos clínics i publicat dijous alNew England Journal of Medicine. 

La durada de la protecció és indubtablement més gran, però aquestes són les primeres dades en un període d’uns quants mesos validades de forma independent per una revista científica, malgrat el baix nombre de participants. Els participants seran seguits durant 13 mesos per verificar la protecció a més llarg termini, afirmen els autors. Fins ara el que se sabia de la vacuna de Moderna ho havien explicat els mateixos laboratoris.

Investigadors dels Instituts Nacionals de Salut dels EUA van avaluar el nivell de dos tipus d’anticossos contra el coronavirus 90 dies després de la segona dosi de la vacuna, que al seu torn es va administrar 28 dies després de la primera. Van observar una disminució «lleu» i esperada en el nivell d’anticossos en els participants vacunats, però a un grau que es va mantenir alt i per sobre de la immunitat natural revelada en pacients que van estar infectats per Covid-19 i es van recuperar. A més, no es van observar efectes secundaris greus en l’anomenat assaig de fase 1, que va començar al març. 

Els anticossos són només un component de la resposta immune, juntament amb els limfòcits B (memòria immune, producció d’anticossos) i T (que maten les cèl·lules infectades). Els investigadors assenyalen que encara no es coneixen les dades sobre les cèl·lules de memòria immunològica. 

Notícies relacionades

Anthony Fauci, director de l’Institut de Malalties Infeccioses, va dir recentment a l’AFP que estava «segur» que la memòria immunològica creada per la vacuna duraria algun temps. «No sabem si serà un, dos, tres o cinc anys, no ho sabem», va afirmar. Només el temps permetrà saber-ho.

«És una notícia bastant positiva en general», va valorar dijous a l’AFP Benjamin Neuman, professor de la Universitat Texas A&M, referint-se al nou estudi, i va assenyalar que fins i tot en els avis la resposta immune es va mantenir «raonablement forta».