SEGONS L'OMS

Cap país està preparat per emmagatzemar la vacuna de la Pfizer

L'antigen utilitza una tecnologia nova que requereix refrigeració a -70ºC

undefined55832108 10 11 2020 coronavirus   la ops dona 190 000 pruebas diagn s201112162712

undefined55832108 10 11 2020 coronavirus la ops dona 190 000 pruebas diagn s201112162712 / WHO AFRICA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Cap sistema de salut del món està preparat per cobrir les necessitats d’emmagatzemament i transport de la cadena de fred de dues de les vacunes de la Covid-19 que actualment es troben en la tercera fase d’assajos clínics, entre aquestes l’anunciada aquest dilluns per l’empresa farmacèutica Pfizer, segons ha advertit aquest dimecres el subdirector de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), el doctor Jarbas Barbosa.

En una roda de premsa ha explicat que, de les deu vacunes en la tercera fase d’assajos clínics, dues utilitzen la nova tecnologia «d’utilitzar material genètic del virus» i que no hi ha cap altra vacuna del món que comparteixi aquestes característiques.

«Per tant, cap sistema de salut al Carib, a l’Amèrica del Sud, als Estats Units o a Europa està llest per gestionar aquestes vacunes perquè es necessita tenir un emmagatzemament a -70ºC. Si els països utilitzen aquestes vacunes s’hauran de preparar. Les altres vuit vacunes que són en fase 3 sí es poden gestionar a les cadenes de fred que trobem avui en qualsevol país», ha afirmat.

Cinc dies entre 2 i 8 ºC

Notícies relacionades

Barbosa ha avançat que l’Organització Panamericana de la Salut està parlant amb institucions financeres per enfortir les cadenes de fred dels països, ja que qualsevol nació del món que vulgui utilitzar la vacuna necessitarà canvis o aconseguir nous magatzems per conservar-la a aquesta baixa temperatura.

No obstant, ha especificat que quan la vacuna arriba a les sales de vacunació no és necessari que es trobi a -70 ºC, ja que es pot emmagatzemar entre 2 ºC i 8 ºC durant un període de fins a cinc dies. «El problema serà als magatzems centrals i en el transport, i aquí hi ha d’haver una inversió, però aquest és un repte per a tot el món ja que per primera vegada tindrem vacunes amb aquestes característiques disponibles», ha dit.