CRISI DE COVID-19

La Comissió Europea permet reduir l'IVA de les mascaretes pel coronavirus

La ministra d'Hisenda reitera que la Unió Europea prohibeix abaixar l'impost, però que el Govern treballa per establir un preu assequible

zentauroepp55063852 madrid  23 09 2020  politica  sesi n de control al gobierno 201026190647

zentauroepp55063852 madrid 23 09 2020 politica sesi n de control al gobierno 201026190647 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha declarat que Espanya no pot reduir el tipus de l’IVA en les mascaretes, del 21%, perquè hi ha un reglament europeu que ho «prohibeix». En efecte, el reglament ho prohibeix, però la Comissió Europea va informar el mes d’abril als Estats que no els sancionaria per aquesta raó.

En declaracions als mitjans de comunicació, Montero va afirmar el 16 d’octubre: «Hi ha un reglament europeu en aquest cas, la qüestió concreta de les mascaretes. És el reglament europeu el que impedeix, el que prohibeix que es pugui abaixar l’IVA en la venda de mascaretes. No és una decisió del Govern d’Espanya». 

Un vídeo amb aquestes declaracions ha tingut una àmplia repercussió a Facebook, on ha arribat als cinc milions de visualitzacions i ha sigut milers de vegades compartit. Així mateix, s’ha viralitzat a Twitter amb diverses publicacions que sumen milers d’interaccions. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del dia 20, la també portaveu del Govern va dir que en aquesta qüestió la directiva era diàfana. A més va exposar que «la directiva és tan clara respecte a la impossibilitat d’abaixar el preu de les mascaretes que tots els estats membres que no ho hem fet en compliment de la llei, de la directiva, estem reclamant a la Comissió quin és el plantejament que farà respecte a això».

La titular d’Hisenda va indicar que l’aclariment que necessita Espanya és «si utilitzarà règim sancionador amb aquests països» o si «permetrà a tots els països poder fer ús d’aquesta baixada del preu». 

Reducció de l’IVA en les mascaretes

Tot i que és cert que la Directiva de l’IVA impedeix reduir el tipus de les mascaretes des del 2006 amb motiu de la pandèmia, la Comissió Europea va comunicar el mes d’abril als estats membres que no sancionaria els països que decidissin aplicar aquesta mesura, com han fet diversos governs. Perquè recorda, diu, que el 2018 la mateixa Comissió va proposar modificar aquesta norma, cosa que «permetria a tots els estats membres aplicar un tipus reduït o fins i tot nul al subministrament d’aquests béns». 

Aquesta esmena pendent d’aprovació autoritzaria també a aplicar «tipus reduïts o nuls» a «les adquisicions intracomunitàries i els subministraments interns d’aquests béns». Per això, i segons un criteri que va fixar el 2016, «normalment no s’iniciaran procediments d’infracció» mentre s’espera l’aprovació d’aquests canvis per part del Consell Europeu. 

Interpretacions diferents 

A diferència d’Espanya, altres països de la Unió Europea sí que es van sentir legitimats per reduir l’IVA de les mascaretes aquell mateix mes d’abril, després de rebre aquesta nota de Brussel·les, per a la qual cosa partien de tipus semblants, entorn del 20%. 

Així, Irlanda anunciava que el ministre d’Hisenda, Paschal Donohoe, havia demanat al president un tipus del 0% de l’IVA al subministrament al país d’equips de protecció personal. 

Més clar fins i tot va ser el primer ministre de Portugal, António Costa, quan, en una intervenció el mes d’abril davant l’Assemblea de la República, anunciava que el seu Govern aprovaria la reducció de l’IVA després que hagués comprovat que la Unió Europea havia dit que «no plantejaria problemes» tot i que fos «il·legal».

D’aquesta manera, el 23 d’abril, el Consell de Ministres lusità va acordar rebaixar la taxa de l’IVA en mascaretes i gels desinfectants del 23% al 6%. La important diferència entre els preus d’Espanya i Portugal va motivar la controvèrsia sobre el tipus d’IVA aplicat. 

El preu d’1,74 euros d’una caixa de 20 mascaretes en un supermercat portuguès, davant el preu màxim de 0,96 per mascareta fixat pel Govern d’Espanya, va ser regulat pel Govern amb una resolució del Ministeri de Sanitat del 22 d’abril, després de l’Acord de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments.

El cost d’aquest article a Portugal continua vigent en el dia d’avui, com es pot comprovar a la botiga a internet de la cadena de supermercats Pingo Doce

Importants reduccions de l’IVA 

Entre aquests països als quals al·ludia Costa hi havia França, on el president de la Comissió de Pressupostos de l’Assemblea Nacional, Laurent Saint-Martin, informava el 16 d’abril a Twitter de l’acord per a una disminució del 20 al 5,5% aprovat finalment per l’òrgan legislatiu. El dia 14, el Ministeri de Finances austríac ja havia informat, al seu torn, que deixava lliures d’impostos les mascaretes, al reduir del 20 al 0% el seu IVA

Notícies relacionades

Itàlia, el Govern va mostrar la seva intenció de disminuir el tipus impositiu d’aquest producte el 26 d’abril, tot i que no va ser fins al 19 de maig quan la reducció al 0% de l’IVA va entrar en vigor. 

En la seva intervenció del dia 20 passat, després del Consell de Ministres, Montero va reiterar la impossibilitat de disminuir aquesta càrrega fiscal perquè així ho impedeix la Directiva de l’IVA, tot i que va assegurar que l’Executiu treballa per establir un preu assequible i que, amb aquesta finalitat, està «en contacte amb la Comissió» per aclarir si hi haurà sancions per aquestes reduccions impositives.