12 DIES D'ATURADES

Els MIR catalans desconvoquen la vaga després d'un «acord històric»

Els metges residents aconsegueixen que es fixi el nombre d'hores i un augment de sou

undefined55391462 facultativos de los centros de atenci n primaria  cap  del i201013133647

undefined55391462 facultativos de los centros de atenci n primaria cap del i201013133647 / David Zorrakino

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Els metges interns residents (MIR) de Catalunya han anunciat aquest dijous que, després d’arribar a un acord «històric» amb les patronals sanitàries i l’Institut Català de la Salut (ICS), desconvoquen la vaga que va arrencar el 21 de setembre i que ja sumava 12 dies d’aturades.

Un comunicat remès a la premsa pel sindicat Metges de Catalunya, que ha donat cobertura a les mobilitzacions dels MIR, destaca que, entre altres millores, l’acord estableix que «la jornada efectiva dels residents no podrà superar les 48 hores setmanals, incloent la jornada ordinària i les guàrdies, que seran com a màxim de quatre al mes».

També es garanteix «un període mínim de descans continuat de 12 hores entre el final d’una jornada i el començament de la següent», així com també es determina que «el descans mínim setmanal serà de 36 hores ininterrompudes».

Augment de sou

Els MIR també cobraran a partir d’ara un 5% més, que el 2021 pujarà fins al 7% i s’incrementarà en un 8,5% «per cadascun dels anys de residència».

En l’aspecte formatiu, l’acord inclou la creació de la Comissió de seguiment dels programes de formació sanitària especialitzada de Catalunya, la formació no assistencial dins la jornada ordinària i el compromís de finançar l’assistència a un congrés durant la residència.

Notícies relacionades

També contempla una ràtio de supervisors que no supera els quatre MIR per cada metge adjunt i la retribució de les rotacions externes així com de les guàrdies.

El sindicat Metges de Catalunya (MC) també ha explicat que la 12a jornada de vaga ha aconseguit «un seguiment del 73%» entre els facultatius en formació.