CONTRA LA FALTA DE RECURSOS

Metges de primària en vaga protesten davant la seu de Salut

El primer dia de mobilitzacions té un 60% de seguiment segons els sindicats i un 19,7% segons l'ICS

metges-ics vid 13 135930 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un grup de metges de l’atenció primària pública ha protestat aquest dimarts amb xiulets i cartells davant la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Barcelona el primer dia de vaga dels quatre convocats aquesta setmana pel sindicat Metges de Catalunya (MC), segons el qual aquest primer dia de mobilitzacions ha tingut un seguiment d’un 60% (un 19,7%, segons l’ICS).

Vestits amb les bates blanques, els metges en vaga han exhibit cartells en els quals es podia llegir ‘¡Ja n’hi ha prou!’ Equiparació salarial europea’ i ‘Vaga en l’atenció primària. Per una atenció digna, nosaltres diem prou. I vosaltres?’.

‘Armats’ amb xiulets, els metges han tallat el trànsit a la Gran Via en la confluència amb el carrer Balmes, amb les mascaretes posades i guardant distància de seguretat.

Javier O’Farrill, president del Sector Primària de l’ICS del sindicat, ha explicat aquest dimarts, en declaracions als periodistes durant la protesta, que, a causa de la pandèmia i a la falta de recursos humans, s’estan retardant els diagnòstics de patologies en la població.

Ha deplorat la «deixadesa» dels gestors de l’ICS des de l’anterior vaga de finals del 2018 i ha considerat que «si haguessin fet una feina adequada, de retenir talent, tindríem més de 700 metges» que han emigrat des de Catalunya a altres sistemes sanitaris, a causa dels sous i les condicions laborals.

«El sistema expulsa els professionals i la població cap a la [sanitat] privada», ha opinat O’Farrill, que ha assegurat que falten pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, entre altres especialistes, en l’atenció primària catalana.

39.000 professionals

L’Institut Català de la Salut és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, amb gairebé 39.000 professionals que donen servei a gairebé sis milions de persones de tot el territori.

Notícies relacionades

En concret, gestiona 283 equips d’atenció primària (EAP), on treballen els metges que han sigut cridats a secundar la vaga convocada per Metges de Catalunya.

També participa en el Consorci d’Atenció Primària de Salut del Eixample (CAPSE), juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona, que té tres EAP, i en el Consorci Castelldefels Agents de Salut (CASAP), juntament amb l’Ajuntament de Castelldefels, que en té un.