Segueix la guerra entre administracions

El Govern no aixecarà l'alarma perquè no es fia de les dades de Madrid

Ayuso i Almeida reclamen el final del confinament després de caure la incidència per sota dels 500 casos

Illa mostra la seva preocupació pels retards en les notificacions i la caiguda del 40% en el nombre de PCR

zentauroepp55396206 ayuso almeida201013175808

zentauroepp55396206 ayuso almeida201013175808 / Javier Lopez

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Madrid capital i els altres vuit municipis de la regió confinats perimetralment ho continuaran estant, com a mínim, fins al 24 d’octubre, tot i que l’indicador de la incidència acumulada baixi del llindar dels 500 casos per 100.000 habitants. El Govern no es planteja aixecar l’estat d’alarma fins que acabin els 15 dies de vigència perquè, entre altres raons, continua sense fiar-se de les xifres que proporciona Madrid sobre la pandèmia i creu que l’objectiu ha de ser baixar a menys de 200, o si es pot, de 100. «Una xifra que permeti un marge de reacció», segons ha declarat aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Una altra jornada de bronca

Les declaracions d’Illa concloïen una altra jornada de bronca amb la Comunitat en la qual Isabel Díaz Ayuso, i l’alcalde i portaveu del PP, José Luis Martínez Almeida, van apujar el to victimista i van arribar a acusar Pedro Sánchez de «dinamitar l’Estat de dret» i caminar «cap a l’anarquia» i «la tornada als règims totalitaris».

Illa no va voler entrar en el xoc polític, però els va advertir que «amb la salut pública no s’hi juga». «No volem persones a l’uci. Actualment hi ha 11.200 espanyols hospitalitzats per la Covid i més de 1.500 a les ucis», va afegir.

El dia podia haver sigut propici per acostar posicions. A última hora de la tarda estava convocada la reunió del denominat Grup Covid-19, que asseu representants ministerials al costat dels de la Comunitat. Altres autonomies de diferents colors polítics estaven anunciant per iniciativa pròpia restriccions fins i tot més dures que les de Madrid, però Ayuso sembla còmoda en el xoc frontal amb el Govern mentre nada a contracorrent de la resta de comunitats i de la pràctica totalitat dels experts.

Tot just una hora i mitja abans de la reunió, la presidenta regional va realitzar la declaració conjunta amb Almeida en la qual els dos van reclamar l’aixecament immediat de l’estat d’alarma perquè Madrid i diversos municipis més ja es troben per sota de 500 casos, un dels indicadors marcats pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) per adoptar els tancaments i la reducció d’aforaments en bars i restaurants.

Contraprogramació

Illa va contraprogramar la declaració afegint-se a l’habitual compareixença de Fernando Simón i avançant-la una hora de manera que, com ja va ocórrer fa dues setmanes, la Comunitat i Sanitat van realitzar dues rodes de premsa simultànies.

El ministre va destacar que les xifres de Madrid «s’han de prendre amb molta prudència» per dues raons: d’una banda, pel gran retard en la notificacions dels casos, «entre cinc i set o vuit dies». També per la forta caiguda del 40% en el nombre de tests PCR que ha fet la Comunitat entre l’última setmana de setembre (154.000) i la primera d’octubre (92.000).

Madrid no informa dels tests d’antígens

El viceconseller Antonio Zapatero, havia assegurat que la caiguda de les PCR quedaven compensades pels nous tests ràpids d’antígens, una cosa que Simón va posar en dubte per un simple fet: fins ara Madrid només ha comunicat al ministeri els positius detectats amb aquesta nova tecnologia, però no el nombre de proves que ha efectuat.

«Tots els espanyols saben que s’ha de donar un temps perquè les mesures a què dona cobertura l’estat d’alarma facin efecte», va reblar el ministre sobre la durada de l’estat d’alarma. En aquest sentit va destacar que l’estat d’alarma va permetre que respecte al mateix pont de l’any passat, la mobilitat hagi baixat aquest any un 46% a la carretera, un 78% en ferrocarril i un 83% per via aèria.

El fet que Illa cités també la necessitat de baixar de 200 o 100 casos, una cosa que ja havia fet en una entrevista radiofònica, va enervar sobre manera Ayuso i Almeida, que el van acusar de canviar les regles enmig del partit. «Si es va dir 500, avui no els pot dir 200. No és just segrestar els madrilenys en aquest sentit», va respondre Almeida.

Notícies relacionades

El ministre no vincula, no obstant, l’estat d’alarma a aquests nous llindars, sinó que pretén introduir-los en una nova estratègia de resposta a les segona onada en la qual figurin indicadors concrets a partir dels quals caldria articular respostes. «L’estat d’alarma ha sigut una resposta a una situació extrema a la qual no hauríem d’arribar», va advertir.

La reunió del Grup Covid-19 ha acabat cap a les 21 hores de la nit d’aquest dimarts sense cap acord.