PANDÈMIA DE Covid-19

El 24% dels metges de Catalunya han pensat a abandonar la professió

Un informe revela l'impacte del coronavirus en la salut física i emocional dels facultatius

El 42% se senten menys preparats per a una segona onada i els més afectats són els de primària

zentauroepp52951376 aplaudiments al clinic200328130334

zentauroepp52951376 aplaudiments al clinic200328130334 / Gian Marco Benedetto

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 24% dels metges catalans s’han plantejat abandonar la professió a causa de l’impacte que la pandèmia de Covid-19 ha tingut en la seva salut física i emocional. D’aquest 24%, un 2% ho ha considerat seriosament. Així ho revela un informe elaborat per la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) i les professores Núria Mas (IESE Business School) i Judit Vall (Instut d’Economia de Barcelona, de la UB) que s’ha presentat avui. 

Els resultats provisionals d’aquest informe, que compta amb una mostra de 1.648 enquestes, assenyalen que un 31,7% dels metges de primària s’han plantejat abandonar la professió. A més, l’estudi també indica que el 42% dels professionals se senten més cansats i menys preparats per a una segona onada de coronavirus (que ja està tenint lloc) i que afronten amb més pessimisme els pròxims mesos.

Malgrat aquestes dades, el president del COMB, Jaume Padrós, ha destacat que el gruix del col·lectiu manté un ferm compromís amb la professió i amb els pacients, malgrat les experiències viscudes des de l’esclat de la pandèmia.

L’informe també constata l’empitjorament de la salut física i mental dels metges a partir de diversos indicadors, com la freqüència amb què experimenten esgotament físic i emocional, cefalees, dolor d’estómac o mal d’esquena; així com la capacitat per afrontar els problemes. 

L’informe compara els valors d’abans, durant la primera onada de la Covid-19, i durant l’estiu. I en aquesta comparativa s’observa que el cansament es va triplicar durant els mesos de març i maig, i continua superior al nivell inicial, segons ha exposat Núria Mas. També detecta que hi ha determinats col·lectius que mostren pitjors indicadors de salut, com els metges que treballen en l’atenció primària, aquells que van treballar en una unitat de cures intensives (uci), en serveis d’urgències  o els que es van decidir autoconfinar durant els mesos més durs de la pandèmia per protegir els seus familiars.

Atenció primària

El plantejament d’abandonar la professió ha sigut més freqüent entre els metges de capçalera. Un 31,7% ho han considerat en algun moment, molt per sobre del 21,3% dels seus companys dels hospitals i del 22,2% d’altres àmbits. El 48,4% dels metges d’atenció primària també se senten menys preparats de cara a fer front al que queda de pandèmia, davant el 44,5% dels professionals d’hospitals i el 34,8% d’altres àmbits.

Un dels aspectes més positius de l’estudi, segons les investigadores, és el paper dels equips  com a elements protectors de la salut i del benestar dels i les metges. Així, els professionals que treballen en equips on es comparteixen objectius i on hi ha un «sentiment de pertinença» reporten millors indicadors de salut física i emocional que la resta, segons ha assenyalat Judit Vall.

Aquests professionals s’enfronten a menys conflictes ètics i menys estrès en la seva activitat diària, ja que les decisions i els problemes s’afronten de manera compartida. Segons l’enquesta, fins a un 31,2% dels professionals que no compten amb el recolzament d’un «equip protector» afirmen que s’enfronten a conflictes ètics amb freqüència, un percentatge que baixa fins al 24,5% entre els professionals que se senten integrats i avalats per un equip.

Notícies relacionades

Padrós va exposar algunes recomanacions que fa l’informe, principalment la de «cuidar aquells que ens cuiden», el que considera que és un element clau per garantir una bona assistència al ciutadà. En concret, l’informe demana reformar l’actual sistema de salut per garantir la protecció de la salut dels professionals i reduir al màxim els factors de risc afavorits pel mateix sistema.

Morts

A més, segons el COMB, a Catalunya han mort 14 metges a causa de la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia de coronavirus. A Catalunya han mort ja 13.437 persones per coronavirus.