MOBILITZACIONS

Metges de Catalunya amenaça amb una altra vaga en l'atenció primària

El sindicat qualifica de «superficial i buit de contingut» el pla de Salut d'enfortiment dels CAP

undefined46036216 barcelona 26 11 2018 manifestaci n de m dicos de primaria an200917130330

undefined46036216 barcelona 26 11 2018 manifestaci n de m dicos de primaria an200917130330 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha tornat a amenaçar amb una vaga en atenció primària si per el Govern i la Conselleria de Salut «continuen sense prioritzar-la». El novembre del 2018, els metges de capçalera van anar a vaga quatre dies. Però llavors no hi havia una pandèmia mundial com ara.

Metges de Catalunya qualifica de «superficial, buit de contingut i poc ambiciós» el pla d’enfortiment de la primària que Salut va presentar el 4 de setembre. Critica, sobretot, que aquest pla (també rebutjat per plataformes com Marea Blanca, el Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap) i Rebel·lió Primària) no contempla un augment real de la plantilla de metges en els centres de salut.

«Els 306 professionals mèdics previstos en el nou pla destinats a l’atenció en residències seran pràcticament tots facultatius que ja formen part de la plantilla de l’Institut Català de la Salut (ICS)», denuncien fonts del sindicat.

Aquestes fonts també recorden les dificultats que han d’aguantar els metges de capçalera, com el fet que les proves diagnòstiques que sol·liciten tenen una «limitació pressupostària» i, en ocasions, quan arriba el setembre, ja s’ha esgotat la partida i no es poden demanar més. A més, segons MC, «s’ha perpetuat la dificultat de la ciutadania per accedir al seu metge de referència».

Notícies relacionades

Per al sindicat, el dèficit de metges es deu a una «falta de planificació per part dels gestors polítics», cosa que fa que la primària «no sedueixi» els facultatius, que majoritàriament «opten per altres especialitats» o per «marxar a altres comunitats autònomes».

Aquesta situació, assegura Metges de Catalunya, no deixa cap altra opció als metges més que «reprendre les mobilitzacions». «Si per al Govern i la Conselleria de Salut no som una prioritat, segur que l’atenció primària continuarà funcionant sense problemes si els facultatius van a la vaga», assegura el sindicat.