28 set 2020

Anar al contingut

CORONAVIRUS

'The Lancet' situa Espanya com el país europeu més afectat per la pandèmia

La transmissió és «molt alta» i el nivell de testatge, «molt baix»; però la mortalitat està relativament continguda

La comissió autora de l'informe suggereix reforçar les insuficients mesures no farmacològiques

Michele Catanzaro

'The Lancet' situa Espanya com el país europeu més afectat per la pandèmia

JUAN MEDINA

Espanya és el país europeu que surt més mal parat i el desè més mal posicionat al món quant a l’estat de la pandèmia de coronavirus, segons dades del mes d’agost recopilades per la comissió sobre la Covid-19 de la revista mèdica ‘The Lancet’.

Amb 119 nous casos al dia per milió d’habitants i una taxa de reproducció molt per sobre d’1 (1,4), el país està en un estat de transmissió «molt alta», segons la comissió de ‘The Lancet’. No obstant, el nombre de morts per milió d’habitants per dia (0,5) és molt inferior a la desena de països que surten més mal parats, com Colòmbia (6) i els Estats Units (3).

La comissió apunta a un fracàs de les mesures no farmacològiques en aquest grup de països. És a dir, del conjunt d’accions de salut pública, atenció primària, rastreig, etcètera, que contribueixen a limitar l’expansió del virus. 

Per exemple, el nivell de testatge és «molt baix» a Espanya, segons la comissió, amb només 15 proves per cada cas detectat. Als països on la transmissió s’ha suprimit, aquesta xifra ronda els centenars o milers.