ENQUESTA DE L'INSTITUT CARLES III

El 70% dels espanyols afirma que es posaria la vacuna de la Covid-19

El 42% dels enquestats creuen que el pitjor de la pandèmia encara ha d'arribar

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104 / AMANDA PEROBELLI

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El 70% dels espanyols es posaria la vacuna contra la Covid-19 si estigués disponible i fos indicada per les autoritats sanitàries, segons una enquesta publicada per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII). La xifra seria insuficient si es manté fins al moment en què es puguin distribuir les primeres vacunes, però alguns experts ho consideren una bona dada tenint en compte que no es coneixen encara els efectes adversos. 

L’enquesta forma part de l’estudi Cosmo-Spain impulsat per l’OMS i que es porta a terme alhora a 31 països i es va realitzar del 27 de juliol al 3 d’agost sobre 1.033 persones.

Alta preocupació

El treball revela també que la preocupació dels espanyols respecte a la pandèmia seguia sent elevat malgrat que en el moment de portar-se a terme encara no s’havia detectat la segona onada. Un 64% afirma que el coronavirus li preocupa «molt o moltíssim» i només un 11% assenyala que li preocupa «una mica o gens».

Les principals inquietuds dels enquestats respecte a la Covid-19 són perdre un ésser estimat, les persones que no utilitzen mascareta, la possible saturació dels serveis sanitaris i un nou confinament.

La percepció del risc davant el virus i la malaltia continua sent també alta. Un 42% dels enquestats creu que el pitjor de la pandèmia ha de venir; un 23% considera que ja s’està vivint el pitjor i un 21% creu que és «difícil o molt difícil» poder evitar la infecció. A més, un 43% creu que la infecció, si els afectés, seria «greu o molt greu».

Els perills

Anar a llocs freqüentats i utilitzar el transport públic són les circumstàncies que es consideren més propícies per al contagi, mentre que reunir-se en cases particulars, treballar fora de casa i fer la compra es consideren, segons les respostes, activitats de menor risc.

Quan els van preguntar sobre la confiança que es té en diferents institucions o col·lectius per abordar els desafiaments que suposa la Covid-19, els enquestats confien en primer lloc en els científics, seguits dels hospitals, els centres de salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

Al consultar sobre l’opinió sobre les decisions preses fins a la data en relació amb la Covid-19, els participants consideren, gairebé per igual (amb respostes de l’1 al 5, en les quals 5 és la màxima confiança), que les decisions preses a Espanya per reduir la propagació de la Covid-19 han sigut adequades (3,9) i improvisades (3,8).

Les decisions que generen més acord entre els participants són l’ús obligatori de la mascareta, l’obertura de comerços, la llibertat de moviments entre províncies i que siguin les comunitats autònomes les que determinin les normatives. Les que més desacord generen són la llibertat de moviment entre països, l’obertura de gimnasos o instal·lacions esportives, la realització d’esdeveniments i espectacles de masses i l’obertura dels bars i restaurants.