CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Catalunya abasteix els ambulatoris i hospitals contra el coronavirus

La Conselleria de Salut insta els professionals a ajornar les consultes i cirurgies no urgents

L'OMS declara la fase de «pandèmia» i Sanitat creu que la situació durarà entre dos i quatre mesos

zentauroepp52733828 barcelona 11 03 2020  sociedad   salut insta a los hospitale200311133610

zentauroepp52733828 barcelona 11 03 2020 sociedad salut insta a los hospitale200311133610

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El brot actual de coronavirus, del qual ja s’han registrat més de 118.000 casos i entorn de 4.300 morts a tot el món, ha arribat al nivell de pandèmia a l’estendre’s per 114 països. Així ho ha dit aquest dimecres l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el director general de la qual, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat que, en les dues últimes setmanes, els contagis de Covid-19 (el nom científic d’aquest virus d’origen xinès) s’han multiplicat per 13 fora del gegant asiàtic. «L’OMS ha estat avaluant aquest brot durant tot el dia i estem profundament preocupats tant pels nivells alarmants de propagació i gravetat, com pels nivells alarmants d’inacció. Per tant, hem avaluat que el Covid-19 es pot caracteritzar com una pandèmia», ha dit. Catalunya ha presentat aquest dimecres, de manera excepcional, noves mesures organitzatives en els seus centres sanitaris.

Espanya, el coronavirus ha aconseguit el fins no fa gaire impensable: tancar escoles, museus com el Prado, el Reina Sofia i el Thyssen (tots tres a Madrid) i fins i tot cancel·lar esdeveniments tan tradicionals com les Falles de València. Aquest dimecres, el Ministeri de Sanitat ha confirmat un total 2.152 casos de coronavirus i 47 morts, gairebé la meitat (tant els contagis com les morts) a la Comunitat de Madrid. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha aventurat que, si tot «va molt bé», en un mes i mig pot no haver-hi transmissió del Covid-19, informa Manuel Vilaseró. Però, per contra, si la situació no evoluciona com s’espera, pot arribar a allargar-se fins als quatre mesos. Simón ha afegit que, quan hi hagi un descens de casos, s’haurà d’esperar que l’últim pacient doni negatiu en dues ocasions i des d’allà comptar fins a dos períodes d’incubació (un mes) per assegurar el final de la transmissió.

Per la seva banda, a Catalunya, el nombre de contagiats ha ascendit als 181,  segons xifres de la Conselleria de Salut. Quatre d’aquestes persones han mort, l’última aquest dimecres. Vint estan en estat greu. I un total de 22 (això és, un 12% dels afectats) són professionals sanitaris: el col·lectiu més exposat al virus perquè és el que tracta directament amb els pacients. En aquesta tessitura i amb la seguretat que els casos positius s’aniran «incrementant» (això és, faran falta més llits hospitalaris lliures i recursos sanitaris bolcats en el Covid-19), Salut ha instat tots els professionals a ajornar les consultes i/o cirurgies que no siguin urgents o que representin un risc més gran de contagi, com les obturacions dentals o les espirometries (una prova que mesura la quantitat d’aire que poden retenir els pulmons). També a treballar amb «agendes flexibles» i a fomentar les «visites no presencials».

«Apel·lem a la generositat ciutadana per fer front als escenaris que ens venen a partir d’ara»

Xènia Acebes

Directora de l’àrea sanitària del CatSalut

Quant als hospitals, la decisió de reprogramar consultes es deixa al criteri de cada centre, però es recomana limitar al màxim el nombre d’acompanyants a persones que acudeixen per a qualsevol prova, així com les visites de familiars i coneguts d’ingressats. «Apel·lem a la responsabilitat de la ciutadania i a la generositat per fer front als escenaris que ens venen a partir d’ara», ha dit en roda de premsa la directora de l’àrea sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Xènia Acebes. «Aquests escenaris» són similars als d’«altres països», com per exemple Itàlia. «El 80% dels contagiats són lleus. Però un altre 15% requerirà hospitalització», ha precisat Acebes, que ha dit que «totes les possibilitats són sobre la taula», inclosa l’opció de demanar a la xarxa sanitària privada que posi els seus recursos al servei de la població, si bé no hi ha res decidit referent a això.

«Més recursos»

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha reclamat, a través de Twitter, que tant Espanya com Catalunya «injectin ara més diners i recursos» en la sanitat, ja que els professionals «ho necessiten». Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Enric Mateo explica que «el sistema fa temps, des de les retallades, que necessita aquesta injecció», si bé matisa que el COIB s’«alinea» amb les decisions que prengui Salut.

Catalunya fa front a aquesta situació amb uns 700 metges menys i mil llits d’aguts menys per les retallades del 2010

Notícies relacionades

Per al secretari general del sindicat Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, l’actual és una «situació excepcional» que manca de «referents». «Les retallades en la sanitat dels últims 10 anys han deixat una situació límit. No obstant, hi ha alternatives. Una d’aquestes és que es posin a treballar metges i infermeres jubilats en els anys anteriors, a causa de la insuficiència de professionals», explica Puig, qui recorda que les retallades de la ja extinta Convergència i Unió (CiU) van deixar una atenció primària amb 900 metges menys (tot i que arran de la vaga del 2018 se’n van recuperar uns 250) i mil llits d’aguts menys.

«Després que passi aquesta epidèmia haurem de mirar en quin estat ha quedat la sanitat catalana. Augmentaran les llistes d’espera [a conseqüència dels ajornaments]. S’hi hauran d’injectar diners per fer-hi front», opina. Per a ell, l’actual epidèmia de coronavirus «posa en evidència» que és «difícil» que un sistema que ja funcionava al 100% «doni més de si».