CONSELL INTERTERRITORIAL DE SANITAT

Espanya descarta restringir els vols o el comerç amb la Xina pel coronavirus

L'alemany hospitalitzat a La Gomera dona positiu de nou i els seus companys surten de l'hospital

El ministre Salvador Illa crida a evitar «la discriminació» dels asiàtics perquè «no té base científica»

zentauroepp52133818 graf4466  madrid  04 02 2020   el ministro de sanidad  salva200204215205

zentauroepp52133818 graf4466 madrid 04 02 2020 el ministro de sanidad salva200204215205 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El ciutadà alemany hospitalitzat a La Gomera per coronavirus encara no s’ha lliurat de la infecció. La seva evolució és positiva, no té febre, però després de practicar-li una nova anàlisi, aquest dimarts, ha tornat a donar positiu. Són ja 10 dies els que porta aïllat i no podrà sortir mentre mantingui la capacitat per transmetre la malaltia. Continua sent l’únic infectat a Espanya. Les altres 22 persones a qui se’ls han fet les proves han donat totes negatiu.

Els quatre alemanys que estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Guadalupe per haver estat en contacte amb el seu compatriota han tingut millor sort: han pogut abandonar el centre sanitari. Han donat de nou negatiu en les últimes proves i se’ls ha permès traslladar-se als seus hotels, on continuaran vigilats fins que es compleixin les dues setmanes de quarantena, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després d’una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, al qual han assistit els consellers de totes les comunitats autònomes.

En la cimera hi ha hagut una coincidència total en què s’han de continuar aplicant «les mateixes mesures que fins ara», que són les dictades «pels especialistes» i «els organismes internacionals». «Són les necessàries, sense generar alarmisme ni afectar l’economia», ha precisat Illa, que les ha contraposat a les de països com el Regne Unit que han demanat als seus nacionals que abandonin la Xina. Espanya manté només la precaució de no viatjar a les zones afectades per la quarantena. No està prevista, «en l’actual escenari, cap nova restricció ni en vols ni en el comerç».

El Mobile World Congress

La participació de les empreses i delegacions xineses en el Mobile World Congress de Barcelona, que se celebrarà del 24 al 27 de febrer, també ha sigut objecte d’atenció en la trobada. Per part espanyola, la cita no corre cap perill si les coses segueixen com fins ara, ja que no s’aplicaran, en principi, més restriccions que les que marqui el país asiàtic per als seus nacionals.

Com a portaveu del consell, Illa també va cridar a «evitar actituds de discriminació». «Estem combatent el virus i no ciutadans de determinats països amb afirmacions que no tenen cap tipus de base científica», va afegir, reforçant les declaracions d’un portaveu de l’Ambaixada de la Xina a Madrid.

Per si l’extensió de la malaltia arribés a agreujar-se a Espanya, el Consell de Ministres va aprovar la creació d’un Comitè de Coordinació Interministerial presidit per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. «S’ha creat per si calgués fer altres passos, que no és el cas», va precisar el ministre.

La consellera no va voler foto

Notícies relacionades

Després de la reunió, la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergès, es va mostrar «molt satisfeta» del grau de coordinació aconseguit i d’haver coincidit amb la resta de participants que s’ha de seguir en la mateixa línia. «No estem en risc però hem d’estar alerta, tranquils però vigilants», ha resumit.

Catalunya no participava en aquest fòrum des de l’aplicació del 155. «Avui hem vingut perquè era un tema de salut pública que afecta mundialment i hi havíem de ser», va explicar Vergès, d’Esquerra Republicana. Com a gest de distanciament no va voler posar a la foto inicial de la reunió perquè defensa «una relació bilateral entre governs o ministres consellers». «Evidentment, la situació política que es viu a Catalunya és del tot anòmala, amb presos polítics i exiliats», va afegir. Illa va destacar que l’important és que la Generalitat «hi hagi participat», més enllà de si s’ha fet una foto o no.