PERSONES AMB DISCAPACITAT FÍSICA

En marxa un pioner programa d'embaràs per a lesionades medul·lars

La Vall d'Hebron inaugura una unitat de salut sexual amb l'aspiració de ser «referent» a tot Espanya

Abordarà aspectes com el psicològic, la promoció de la lactància o el restabliment del sòl pelvià

undefined51111790 barcelona 27 11 2019  vall d hebron posa en marxa el primer 191127123606

undefined51111790 barcelona 27 11 2019 vall d hebron posa en marxa el primer 191127123606 / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha engegat el primer programa d’atenció integral a la salut sexual i reproductiva per a persones amb lesió medul·lar de Catalunya. La iniciativa, presentada aquest dimecres, inclou aspectes que van des del’educació sexual funcional i el tractament de reproducció assistida, al seguiment de les dones amb lesió medul·lar durant l’embaràs, el part i el postpart.

«Ajudem homes i dones amb lesió medul·lar a tenir fills. La salut és tenir laqualitat de vida més gran possible, no únicament curar lesions», ha explicat aquest dimecres Julio Herrero, cap de la Unitat de Reproducció Assistida de la Vall d’Hebron, en la qual abordaran altres àrees com la rehabilitació, el component afectiu i psicològic, la promoció de la lactància materna o el restabliment del sòl pelvià.

La disminució de l’activitat sexual i la percepció de dificultat fan que la taxa d’embaràs en aquest
col·lectiu sigui baixa

Dues dones, de 34 i 37 anys respectivament i totes dues amb lesió medul·lar, ja s’han beneficiat d’aquest programa, que es posarà a caminar definitivament a partir del gener. El doctor Herrero calcula que en un any hauran passat per ell entre 20 i 30 pacients, que poden «ser més», ja que la unitat neix amb l’objectiu de ser un «referent» a tot Espanya.

Tot i que la majoria de les dones amb lesió medul·lar experimenten un períoded’amenorrea  (absència de fluix menstrual) de sis a 12 mesos després de la lesió, entre el 50% i el 90% recuperen el cicle menstrual i no veuen alterada la seva capacitat de quedar-seembarassades.  No obstant, la disminució de l’activitat sexual i la percepció de dificultat o la cura d’un nen fan que la taxa d’embaràs en dones amb lesió medul·lar sigui baixa. 

«Autoreconeixement i plaer»

«Des d’aquest programa, prestem educació sexual no només orientada a la reproducció, sinó també a l’autoreconeixement  i al plaer d’aquestes dones, amb consells que van des del posicionament corporal durant les relacions sexuals a dispositius que milloren la seva capacitat per tenir orgasmes», ha assegurat Karla Rojas, de la Unitat de Lesionats Medul·lars i la Unitat de Sòl Pelvià.

Per la seva part, Anna Suy, cap de Secció d’Obstetrícia, ha destacat que, lluny del que se sol pensar, a les dones amb una lesió medul·lar no necessàriament cal fer-los una cesària en el part. «Poden tenir parts naturals», ha assegurat.

Els homes amb lesió medul·lar presenten dificultats d’erecció i ejaculació de forma autònoma, per a la qual cosa la Vall d’Hebron compta amb la tecnologia necessària per obtenir una mostra d’espermatozoides.  «El tractament de primera elecció per la seva eficàcia i efectivitat ésl’estimulació del penis per vibració, a través d’un dispositiu vibroestimulador que actua sobre el nervi dorsal del penis», ha explicat Herrero. Només en cas necessari es recorre a altres tècniques, com la biòpsia testicular oberta.

«La meva principal por: el part»

Notícies relacionades

En la roda de premsa hi ha sigut present la pacient Yasmina Andrés, de 33 anys, que des dels 16 està prostrada en una cadira de rodes a causa d’un accident de trànsit. El passat 4 d’octubre va néixer el seu primer fill, el Rafa. «La meva principal por era el part. Estava obsessionada amb què sentiria i què no. El meu embaràs va ser natural, espontani, però el part va ser induït», ha explicat als mitjans.

Andrés ha explicat que és de Burgos i que va passar els dos últims trimestres de l’embaràs a Barcelona. Aquesta pacient ha admès que, malgrat que el seu cercle la recolzava, ella notava que els seus familiars tenien «por», per la qual cosa ha aplaudit que hi hagi programes com el de la Vall d’Hebron per donar informació i seguretat a pacients amb lesió medul·lar.