SALUT PÚBLICA

Els metges aconsellen menjar peix, malgrat l'alerta sobre el mercuri

Temen que la nova recomanació de Sanitat dissuadeixi del consum d'aquest aliment «segur i saludable»

Aconsellen augmentar els llegums en la dieta per compensar el descens de carn o peixos

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Beatriz Pérez

L’última recomanació del Ministeri de Sanitat sobre el consum de tonyina vermella, desaconsellat als nens de menys de 10 anys pel seu alt contingut de mercuri, podria dissuadir moltes persones de consumir peix, un aliment ja per si mateix poc present a la cistella de la compra a Espanya. L’advertència, que ja existia per a gestants, però que ara eleva l’edat dels 3 als 10 anys, es basa en nova informació científica, tot i que, segons temen metges i nutricionistes, pot tenir un efecte col·lateral indesitjat. La dieta mediterrània, recorden, ha sigut reconeguda internacionalment com una de les més saludables, malgrat que els espanyols han tendit, en els últims anys, a augmentar la ingesta de greixos, sucres i proteïnes animals. Sobretot a través de la carn, en detriment de l’aportació vegetal, tan essencial segons els nutricionistes. La recomanació de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), dependent de Sanitat, pot ser contraproduent.

L’alt preu d’alguns productes del mar, la por del paràsit anisakis (present al peix i als cefalòpodes), la dificultat del cuinat respecte a altres aliments o les imatges dels oceans plens de plàstics o de milers de peixos morts després de moltes catàstrofes ambientals, com ha succeït recentment al Mar Menor, no animen els ciutadans a consumir peix. Segons l’‘Informe del consum alimentari a Espanya 2018’ del Ministeri d’Agricultura, la ingesta per càpita de peix se situa en 23,07 quilos per persona i any, una quantitat un 2,8% inferior en relació amb el 2017. Al contrari, el consum de carn se situa en 46,19 quilos, just el doble.

El consum de carn és el doble que el de peix, segons un informe del Ministeri d’Agricultura

Per això, metges i nutricionistes aconsellen augmentar la ingesta de peix a aquelles persones que en mengin menys de tres o quatre racions per setmana. És l’indicat per l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, que en aquest aspecte no ha canviat les seves anteriors recomanacions. Els 40.000 cartells que es distribuiran en centres de salut assenyalen que consumir peix és «segur i saludable», però avisen que embarassades i nens de fins a 10 anys han d’evitar peixos amb alt contingut en mercuri, com la tonyina vermella, el peix espasa, l’emperador  o el tauró (mussola, solraig, userdes, caçó i tintorera). Abans la recomanació només era per a gestants i nens de menys de tres anys.

El motiu és que aquests peixos són depredadors i més longeus, per la qual cosa les concentracions de mercuri dins seu són més altes. I aquest contaminant ambiental pot afectar el sistema nerviós central en desenvolupament, tant en fetus com en nens. El doctor Francisco Botella, responsable de l’àrea de nutrició de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), avisa que el mercuri afecta el «desenvolupament cerebral» de fetus i nens, una cosa que influeix en el sistema nerviós central i en el quocient intel·lectual. «I això té una repercussió en el PIB d’un país», adverteix.

Fomentar el consum

Però exceptuant aquests peixos i la població en risc, el consum de peix, tant blanc com blau, és saludable en la resta de la població. En aquest sentit, Botella destaca que el peix continua sent una «excel·lent alternativa» a la carn, a més de «molt més sana» i de generar menys «impacte mediambiental». «La carn menys grassa, més magra, sí que forma part d’una alimentació saludable», matisa Botella. 

Per la seva banda, el doctor Joaquín San José, del grup de nutrició de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), assenyala que alertar la població sobre els riscos del mercuri «està bé» però, segons la seva opinió, Sanitat hauria de fer missatges «més en positiu» per fomentar el consum de peix, aliment ric en proteïnes d’alt valor biològic, iode, seleni, calci i vitamines A i D, així com en àcids grassos omega-3, associats a la bona salut. San José recorda, a més, que els casos d’intoxicació  alimentària amb mercuri són molt pocs.

«El peix continua sent una excel·lent alternativa a la carn. És molt més sa i té menys impacte mediambiental»

Francisco Botella

Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN)

Notícies relacionades

En la mateixa línia es pronuncia la presidenta del Col·legi General de Nutricionistes i Dietistes, Alma Palau, que avisa que en cap cas es pot comparar la recomanació sobre disminuir el consum de carns vermelles i processades amb l’alerta sobre el mercuri en certs peixos, ja que la ingesta de carns a Espanya és molt més elevada que la de productes del mar. Està demostrat que la carn vermella i processada pot augmentar l’aparició de certs càncers i malalties cardiovasculars, per la qual cosa Sanitat recomana un consum moderat d’entre dos i tres vegades per setmana.

Per la seva banda, el nutricionista Aitor Sánchez assenyala que, tenint en compte l’evidència científica, l’actualització de les recomanacions i també la cura del medi ambient, el que està clar és que s’ha de «prioritzar» la ingesta de proteïnes (presents en peixos i carn) a través delsllegums, com ja ha recomanat l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).