A LA VENDA L'ANY 2020

Un test de sang 'made in Spain' pot detectar el càncer de còlon 15 anys abans

La prova és pràcticament única al món, ja que es distingeix d'una altra anàlisi que localitza precoçment aquests tumors a través dels excrements amb sang, un mètode «menys efectiu»

zentauroepp34686148 barcelona 13 07 2016 entrevista con los doctores jes s turr 191023233233

zentauroepp34686148 barcelona 13 07 2016 entrevista con los doctores jes s turr 191023233233 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La companyia de biomedicina Amadix, amb seu a Valladolid, pretén treure al mercat «al llarg del 2020» un test de sang basat en biomarcadors que podria diagnosticar el càncer de còlon fins i tot 15 anys abans de l’aparició dels primers símptomes, a través de la detecció de pòlips intestinals en pacients sans, tant dones com homes, de 50 a 75 anys d’edat una vegada a l’any.

El producte, anomenat Colofast, ja ha sigut validat en 1.000 mostres procedents de 13 hospitals espanyols. Segons aquests resultats, la seva taxa de detecció és de prop del 90% en els 15 anys que transcorren entre la presència primigènia de pòlips i la formació del tumor. D’acord amb els seus càlculs, entre 12 i 15 milions d’espanyols (homes i dones sans d’entre 50 i 75 anys) són els beneficiaris potencials d’aquesta anàlisi de sang.

Càncer de desenvolupament molt lent

«Més del 60% dels tumors de còlon es detecten en fases avançades. És un càncer de desenvolupament molt lent, d’uns 15 anys. En aquest període, es poden detectar pòlips intestinals (adenomes avançats) d’uns 2 centímetres de diàmetre, que posteriorment desenvolupen un tumor. Amb una colonoscòpia, es treuen i s’evita el càncer posterior», ha explicat en roda de premsa la directora general de la companyia, Rocío Arroyo.

Després d’obtenir els primers resultats a nivell nacional, actualment Amadix està duent a terme una validació a Europa amb 3.100 pacients gràcies a la inversió dels seus socis i al recolzament de la Comissió Europea. Una vegada es coneguin les seves conclusions, cap al «primer trimestre» de l’any que ve, podria ser al mercat «al llarg del 2020».

Segons Arroyo, el seu cost estaria per sota dels 200 euros. «No serà elevat, ja que el cost de fabricació és baix. Estem parlant amb comercialitzadors tant públics com privats», ha detallat. A més, ja s’estan produint negociacions tant amb l’Administració pública com amb entitats privades per incloure’l a la cartera de serveis públics o d’alguns hospitals particulars.

Sortida al mercat

Notícies relacionades

La seva sortida al mercat a la Unió Europea (UE) està «pràcticament» autoritzada, ja que «aquest any» esperen tenir el marcatge europeu CE, que estableix que un producte compleix la legislació de la UE i pot circular lliurement dins el mercat comunitari. Als Estats Units, no obstant, el procés serà «més llarg», ja que la companyia està en converses amb l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les sigles en anglès) per posar en marxa un assaig clínic que culmini amb la seva autorització.

Aquest test de la companyia espanyola és pràcticament únic al món, ja que es distingeix d’una altra anàlisi que detecta precoçment el càncer de còlon però a través dels excrements amb sang, un mètode «menys efectiu» que el dels biomarcadors d’Amadix, segons Rocío Arroyo.

Temes:

Càncer