TERÀPIA GÈNICA CAR-T

La Vall d'Hebron crea una unitat d'immunoteràpia per a pacients amb càncer

L'espai, habilitat expressament pel Ministeri de Sanitat, preveu tractar 200 malalts a l'any

undefined48792126 grafcat1271 barcelona 25 6 2109   el jefe del servicio hemat190625160734

undefined48792126 grafcat1271 barcelona 25 6 2109 el jefe del servicio hemat190625160734 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha inaugurat aquest dimarts la primera Unitat de Teràpies Cel·lulars Avançades d’Espanya, amb la qual preveu tractar un màxim d’uns 200 malalts de càncer a l’any amb una nova teràpia gènica anomenada CAR-T.

La nova unitat compta amb dotze habitacions individuals i s’ubica a la sisena planta de l’Hospital General Vall d’Hebron, en un espai que s’ha adaptat expressament per oferir aquest tipus de teràpia cel·lular d’última generació.

El doctor Francesc Bosch, cap del Servei d’Hematologia de la Vall d’Hebron, ha assegurat que "aquesta unitat és única", ja que s’ha creat "amb uns professionals dedicats exclusivament als pacients amb càncer hematològic, com la leucèmia limfoblàstica aguda i els limfomes més agressius, i les teràpies cel·lulars avançades".

"En realitat, té les condicions d’una semiunitat de cures intensives, amb les habitacions amb una pressió de l’aire positiva, per evitar infeccions", ha afegit.

El nou servei concentrarà les teràpies més innovadores i es preveu que hi treballin neuròlegs, intensivistes, infectòlegs i immunòlegs.

Habilitat pel ministeri

La Vall d’Hebron ha sigut habilitada pelMinisteri de Sanitat per a l’administració de la teràpia CAR-T i és l’únic centre autoritzat d’Espanya que tracta nens i adults.

Aquesta teràpia (acrònim de receptor d’antigen quimèric T, en anglès) consisteix a extreure del pacient un tipus de cèl·lules de defensa presents a la sang, els limfòcits T, mitjançant un procés anomenat limfoafèresi.

Les cèl·lules s’envien posteriorment al laboratori per introduir el receptor d’antigen quimèric T mitjançant la teràpia gènica.

Aquest receptor, ha indicat el doctor Bosch, està dissenyat per dirigir-se únicament a les cèl·lules tumorals, i després, aquests limfòcits T modificats s’administren al pacient.

"Per tant, el que fem és agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient per ‘enfortir-les’ i dirigir-les selectivament contra els tumors. És un fàrmac viu", ha explicat el cap del Servei d’Hematologia.

Després de l’administració del CAR-T, i durant dues setmanes, els pacients han d’estar sota vigilància, ja que alguns delsefectes secundaris de la teràpia poden ser importants i requerir atenció urgent.

Sense alternativa

Entreun 30% i un 40% dels pacients que no tenien cap altra alternativa terapèutica es poden beneficiar de la nova teràpia, mentre que a la resta dels malalts o bé no els fa efecte o actua inicialment però recauen en la malaltia poc després.

Per això, els especialistes es plantegen provar el CAR-T en fases més inicials d’aquests tipus de càncer, per evitar la toxicitat d’altres tractaments i aconseguir més bons resultats, ha indicat Bosch.

Notícies relacionades

La Fundació Vila Casas ha donat un milió d’euros per a la creació de la nova unitat, aproximadament la meitat del pressupost d’aquesta.

Antonio Vila Casas, un conegut mecenes de l’art, està sent tractat d’un limfoma des de fa 15 anys a la Vall d’Hebron, segons ha explicat ell mateix durant la inauguració. També ha donat les gràcies als professionals del centre per haver aconseguit allargar el que era un diagnòstic de només dos anys de vida als quinze que porta visitant-se a l’hospital.