10 ANYS DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA

Els brots per infeccions alimentàries en centres d'avis es mantenen

Salut no aconsegueix reduir-los per la "vulnerabilitat" del col·lectiu, però tampoc augmenten

zentauroepp13819138 barcelona  20 8 2010   fotografia  guillermo moliner    carn190226112701

zentauroepp13819138 barcelona 20 8 2010 fotografia guillermo moliner carn190226112701

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Catalunya ha viscut, en els últims anys, un repunt de brots de toxiinfecció alimentària (provocat per aliments contaminats) en el sector de la restauració, principalment per la gran afluència de turistes. Catalunya rep cada any uns 19 milions de turistes. 

En el 2017, últim any del qual l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) disposa de dades, hi va haver un total de 92 brots, 64 dels quals (això és, un 70%) es van produir dins de l’hostaleria i uns quatre més en residències d’avis. Són xifres que ha donat a conèixer aquest dimarts l’Aspcat amb motiu del balanç dels seus 10 anys de política integrada de seguretat alimentària.

El nombre de brots als centres de persones grans s’han estabilitzat: no baixen, però l’Administració tampoc aconsegueix reduir-los, a causa principalment de la vulnerabilitat del col·lectiu. 

L’alt percentatge de brots de toxiinfecció alimentària en restaurants es deu, en part, segons ha considerat la subdirectora de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón, al canvi d’hàbits de consum que pot portar a riscos com menjar carn crua o poc cuinada i al fet que alguns establiments veuen superada la seva capacitat productiva en moments puntuals per una gran demanda.

Tot i així, globalment, els brots de toxiinfeccions alimentàries en territori català han disminuït des del 2004. Aquell any n’hi va haver un total de 185 i, des d’aleshores, la corba ha anat baixant fins als 92 del 2017. El descens s’explica per la promoció de les bones pràctiques d’higiene.

Listeriosi i salmonel·la

Segons les dades de l’Aspacat, a Catalunya es produeixen el triple de casos de listeriosi que a la Unió Europea: el 2017 n’hi va haver un total de 91 en territori català i 99 l’any anterior. La listeriosi és una infecció greu generalment causada pel consum d’aliments contaminats amb el bacteri 'Listeria monocytogenes', que pot ser especialment greu per a les dones embarassades i els seus fetus.

Per contra, en els últims 10 anys, entre el 2005 i el 2016, s’han reduït en un 80% els brots de salmonel·la i també ha descendit la prevalença de salmonel·la en carn d’aus en els programes de vigilància d’aliments. La salmonel·la és el nom d’un grup de bacteris que es troben en les aus crues, els ous, la carn bovina i, algunes vegades, en les fruites i els vegetals sense rentar. 

Contaminació ambiental

Notícies relacionades

Quant a la contaminació ambiental, l’Aspcat porta a terme des del 2000 un estudi de l’exposició de la població a contaminants ambientals a través de la dieta. Així, l’exposició dietètica al plom des del 2000 al 2017 ha descendit dràsticament a Catalunya gràcies a l’eliminació del plom en la gasolina dels vehicles de motor.

I també ha descendit l’exposició dietètica al metilmercuri en el mateix període, tot i que l’Aspcat avisa que les embarassades i els nens han de limitar el consum de peixos depredadors que s’alimenten de peixos petits perquè aquests contenen més mercuri.

Temes:

Alimentació