SALUT PÚBLICA

Els experts alerten del risc de comprar medicaments per internet

Antibiòtics, viagres o vacunes contra la meningitis són alguns dels que es venen de manera fraudulenta

La ciutadania ha de desconfiar dels productes que es venen molt barats: "Poden estar en mal estat"

undefined48377544 barcelona 28 05 2019  l observatori de bio tica i dret  obd 190529142307

undefined48377544 barcelona 28 05 2019 l observatori de bio tica i dret obd 190529142307 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (OBD-UB) ha alertat aquest dimecres dels riscos que implica comprar medicaments i aliments a través d’internet: no necessàriament en la 'dark web', sinó en pàgines tan populars com per exemple Amazon. La digitalització del consum en l’"economia de les plataformes" està popularitzant l’adquisició en línia de tota mena de béns amb molta facilitat, i això implica perills. 

L’Observatori ha publicat el document 'Qüestions bioètiques sobre la venda d’aliments i la dispensació de medicaments online', elaborat per experts i diferents disciplines de l’OBD de la UB, amb recolzament de La Caixa, que ha posat el focus sobre els problemes actuals en la venda legal, menys explorats que els de la il·legal.

També es venen aliments frescos que s’envien per correu postal sense garantia de manteniment en fred

Així, l’Observatori adverteix que s’estan venent productes amb substàncies no autoritzades, elaborats en establiments no subjectes al control públic i fabricats sense garanties sanitàries. Però també aliments frescos que s’envien per correu postal ordinari al consumidor (sense garantia de manteniment del fred), complements alimentaris fets amb varietats vegetals protegides, i fins i tot vacunes que escassegen a les farmàcies tradicionals (com la de la meningitis).

Entre alguns medicaments que s’estan venent de manera fraudulenta hi ha els antibiòtics, pastilles per a la disfunció erèctil o per augmentar la massa muscular, vacunes com la de la meningitis i altres substàncies que es venen falsament com a medicaments però que no han sigut aprovades per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). I tot això es pot convertir en un problema de "salut pública", segons ha advertit Lluís Cabré, metge i membre de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB).

"Mercaderia robada o en mal estat"

"A través d’internet es pot accedir a pràcticament tot. És necessari demanar a les administracions públiques que adoptin totes les mesures de seguretat. I els ciutadans han de tenir en compte que si determinats productes a la web tenen el preu molt baix és per alguna cosa: pot ser mercaderia robada o en mal estat", ha destacat la doctora María José Plana, advocada i coordinadora del màster d’Alimentació, Ètica i Dret de la UB.

A les plataformes digitals Plana els reclama "anar un pas més enllà en la seva vigilància" per "controlar, de forma proactiva, la venda de determinats medicaments i aliments de forma il·legal". I recomana a les farmàcies que incorporin en les seves pàgines web (i en un lloc visible)", el logotip d’acreditació de la UE.

Falsificacions, substàncies il·legals i productes caducats són alguns dels fraus que circulen per internet

Plana també ha advertit que a internet hi pot haver tota mena de fraus, com falsificacions, substàncies il·legals i productes caducats, i ha afegit: "Organitzacions criminals que es dedicaven a la venda de medicaments estan migrant a la d’aliments perquè és més lucrativa i amb menys risc [les multes són menors]", ha explicat.

Per la seva banda, la subdirectora de l’OBS, Itziar de Lecuona, ha advertit del "model de negoci opac" que utilitzen plataformes 'online', amb falta d’informació a consumidors, però també perquè venen dades a tercers a grans empreses, amb conseqüències per a la vida dels consumidors però també per a les futures generacions.

Fills de la globalització

Notícies relacionades

El professor de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla) Manuel López Baroni ha indicat que l’anàlisi en la venda 'online' posa èmfasi en els aspectes negatius de la globalització i la seva deslocalització de la producció, el que genera que no se sap qui ven un producte, i ha afegit que també "es precaritzen" condicions de treball i de consum, amb menys qualitat.

"És una forma de política neoliberal, desregula aquest mercat i això genera molta inseguretat", ha dit. I, també, desdibuixa categories que sempre han estat clares com ara comerciant-consumidor (permetent que ciutadans venguin) i metge-pacient (els pacients s’automediquen). Per això López Baroni ha recomanat separar la venda de productes sanitaris de parafarmàcia i de medicina complementària.