LLUITA PER LA IGUALTAT

L'Associació de Metgesses de Catalunya promourà el lideratge de les dones

La nova entitat denuncia la "falta" de metgesses en posicions de poder, malgrat que són majoria numèrica

El 41% de les mares d'aquesta professió s'acullen a reduccions de jornada, davant el 8,6% dels pares

zentauroepp48177804 16 05 2019 barcelona reportaje l associaci  de metgesses de 190516173216

zentauroepp48177804 16 05 2019 barcelona reportaje l associaci de metgesses de 190516173216 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Associació de Metgesses de Catalunya tindrà per objectiu promoure el lideratge de la dona en tots els àmbits de la medicina. Aquesta nova entitat s’ha presentat aquest dijous al Col.legi de Metges de Barcelona (COMB) i acaba de llançar la web Metgesses.cat. Malgrat que les dones representen més del 50% dels facultatius en actiu de Catalunya i el 70% dels estudiants de medicina, hi ha una "falta evident" de dones en "rols de lideratge" o que ocupen "posicions de decisió i/o comandament".

Segons l’'Estudi de la Professió del COMB' del 2018, només el 4% de les metgesses tenen com a feina principal un càrrec de direcció, mentre que en el cas dels homes el percentatge és del 14,5%. Per això, ara un grup de metgesses catalanes, inspirant-se en altres associacions d’Espanya i dels EUA, han creatl’Associació de Metgesses de Catalunya (formada per metgesses i oberta a estudiants de Medicina), amb l’objectiu de donar veu a les professionals dins del sistema sanitari, promoure lideratges i impulsar la seva progressió a llocs de decisió i comandament.

Tal com ha explicat l’hepatòloga i presidenta d’aquesta nova entitat, Àngels Escorsell, "hi ha un moment en la carrera professional en què les dones s’encallen però els homes segueixen cap endavant". Com passa en moltes altres professions, els "desequilibris de gènere" es comencen a fer evidents després d’una llarga formació; en el cas de la medicina, quan s’acaba el MIR o després del doctorat, entorn dels 30 anys. És allà quan moltes dones que decideixen tenir fills han de fer front a les necessitats de conciliació. 

Dificultats de conciliació

Un informe sobre les necessitats socials i familiars dels metges publicat pel COMB el 2014 mostra que el 41% de les dones amb fills menors de tres anys s’acullen a reduccions de jornada o excedències per cuidar-los, mentre que només el 8,6% dels homes ho fan en la mateixa situació. D’altra banda, les tasques domèstiques suposen per a les metgesses cinc hores més de feina a la setmana en comparació amb els metges. Això és degut, en part, a la falta de cultura de conciliació dins de les empreses i organitzacions.

Notícies relacionades

L’entitat, ha dit Escorsell, treballarà contra la precarietat que afecta més les dones que els homes i també lluitarà contra els micromasclismes (per exemple, comentaris sobre la roba) que pateixen les dones dins de la professió mèdica. "La majoria de les metgesses reconeixen, en privat, que han patit micromasclismes en algun moment", ha assegurat. De moment, ha dit l’hepatòloga, unes 80 metges ja han mostrat el seu interès per l’Associació de Metgesess de Catalunya, tot i que espera que siguin moltes més una vegada es faci difusió de la iniciativa.

L’Associació de Metgesses de Catalunya s’ha marcat els objectius de treballar "activament" per aconseguirl’equitat i la igualtat entre dones i homes; impulsar la presència, la visibilitat i la participació de les dones en els comitès de selecció i promoció; promoure models i referents de lideratge femení; i potenciar la investigació de patologies que afectin de manera predominant les dones.

Temes:

Dones