a Girona

Mor un altre prematur pel bacteri 'Klebsiella' a l'Hospital Doctor Trueta

zentauroepp36803187 diumenge  26 octubre 2014 17 48 marina l pez   arxiu acn l a180614110914

zentauroepp36803187 diumenge 26 octubre 2014 17 48 marina l pez arxiu acn l a180614110914

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un nadó prematur extrem nascut a les 24 setmanes de gestació (uns 600 grams de pes) que estava ingressat a la unitat de neonatologia de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona va morir diumenge passat afectat pel bacteri 'Klebsiella pneumoniae'. Es tracta del mateix tipus de microorganisme que va causar la mort de dos nadons a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona a l’abril. No obstant, els casos no estan vinculats entre si, ja que la soca del bacteri del centre gironí és diferent de la del centre barceloní.

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), al Doctor Trueta hi ha hagut en els últims dies un brot de 'Klebsiella' que ha afectat nou nadons: set estan 'colonitzats’ pel bacteri però "no malalts"; un vuitè té una infecció tot i que està "fora de perill" i l’últim cas és el de la mort que va tenir lloc diumenge. No obstant, les autoritats sanitàries catalanes han enviat aquest dimarts un missatge de tranquil·litat: "No està passant res infreqüent", ha assegurat el secretari de l’Aspcat, Joan Guix. Entre el 2015 i el 2018, Catalunya ha viscut vuit brots de 'Klebsiella' que han afectat 94 nadons i han produït un total de set morts.

Entre el 2015 i el 2018, Catalunya ha tingut vuit brots de 'Klebsiella' que van causar set morts

Després de la detecció del brot, la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Doctor Trueta assegura que ha extremat les mesures de control i prevenció encaminades a reduir el risc de contagi, a detectar precoçment els portadors de 'Klebsiella', a identificar possibles focus del brot i a realitzar el seguiment amb professionals de diferents àmbits sanitaris juntament amb la direcció del centre.

Respecte a la Vall d’Hebron, fonts del centre han explicat a aquest diari que els vuit nadons que la setmana passada van ser aïllats perquè també tenien aquest bacteri continuen el seu aïllament, sense presentar cap dels símptomes de la infecció. La investigació sobre les dues morts en el centre feta pública la setmana passada va concloure que el bacteri multiresistent que va agreujar l’estat de salut dels nounats es va propagar per transmissió creuada (des del pacient al personal i a altres pacients). Aquesta és la principal via de transmissió de gèrmens habitualment atribuïda a una contaminació accidental.

En la flora intestinal

El bacteri 'Klebsiella' és present en la flora intestinal de les persones, tot i que es troba en qualsevol lloc del medi ambient i també a l’intestí de molts éssers vius. Entre els factors de risc per contreure-la figura la prematuritat. "Fins fa quatre o cinc anys, els prematurs de menys d’un quilo de pes [els anomenats prematurs greus], eren nens 'inviables’. Ara s’ha augmentat en un 70% la supervivència d’aquests nadons. Malgrat tot, continuen tenint un sistema immunològic molt baix, són extremament fràgils", ha explicat Guix.

Segons el responsable de l’Aspcat, que hagin "coincidit" els casos de Vall d’Hebron i ara el Doctor Trueta no és res "extraordinari", ja que hi ha "molts tipus de 'Klebsiella'" i les dels dos hospitals responen a soques "completament diferents". "No tenen cap relació entre si", ha insistit Guix, que ha destacat que els prematurs són un "terreny extremament fràgil" per als bacteris. "Entre un 16% i un 17% dels prematurs greus s’infecten d’algun bacteri, no només de 'Klebsiella'". Per tant, són petits que moren per un cúmul de factors, no només per culpa de la infecció.

El contagi d’aquest bacteri es produeix, també, en espais que estan nets; res és 100 per 100 eficaç

Guix també ha assenyalat que el contagi d’aquest bacteri es produeix també en espais "nets", ja que això no implica que siguin "estèrils". "Tu no pots esterilitzar una habitació ni les mans de les persones. Sí que pots esterilitzar els instruments o la roba, però les altres coses simplement les pots netejar i desinfectar".

Un bacteri "freqüent"

Notícies relacionades

El doctor Joaquín López-Contreras, director del Progama de Control d’Infecció Nosocomial i Política Antibiòtica de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, recorda a EL PERIÓDICO que els nens de "molt baix pes" tenen una "mortalitat altíssima". "Qualsevol cosa els pot matar. Molts moren amb el bacteri, i no pel bacteri". La 'Klebsiella', recorda, produeix infeccions en l’organisme amb "relativa freqüència": la típica cistitis (infecció d’orina) està causada per la 'Klebsiella'. "No és més greu que un altre tipus de bacteris, però si l’agafa un nen de 400 grams pot ser catastròfic", assegura aquest epidemiòleg.

El mateix especialista recorda que la 'Klebsiella' és un bacteri que pot ser a "tot arreu" i per això els metges han d’estar "contínuament" netejant i rentant-se les mans. "Els neonatòlegs són els que més compleixen els protocols i, tot i així, hi ha infeccions. Res ni ningú és 100% eficaç i aquests nens són molt fràgils, ja que tenen encara un sistema immunitari per desenvolupar." López-Contreras recalca així que el viscut a Vall d’Hebron i el Doctor Trueta no és una "alarma sanitària", sinó que es tracta d’un "problema" amb què els hospitals treballen.

Carcedo destaca els avenços en neonatologia

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha destacat aquest dimarts els avenços "importantíssims" a Espanya en el camp de la neonatologia i ha assenyalat que els nadons prematurs "són extremament fràgils. Bacteris que en altres persones no produeixen efectes o malalties greus en aquests nens poden ser mortals".

Carcedo ha fet aquestes declaracions preguntada per la mort del tercer prematur a Catalunya, abans de visitar les unitats d’atenció primerenca i les noves habitacions individuals de maternitat que s’estan implantant a l’Hospital Infantil de Saragossa.

La ministra ha descartat fer "cap valoració mèdica ni tècnica sobre l’assumpte" per desconèixer dades sobre el cas fet públic aquest dimarts, però ha destacat els esforços dels professionals i els serveis de neonatologia, que estan "tirant endavant prematurs que fins fa poc temps seria impensable que sobrevisquessin, amb fins a 24 o 25 setmanes de gestació".

En aquest sentit ha aprofitat per felicitar el conjunt dels professionals per aconseguir "tirar endavant una prematuritat tan límit".