Pioner a Europa

L'Hospital del Mar trasplanta tendons de pares a fills en lesions de genoll

Es porta a terme per reparar el lligament encreuat anterior (LEA) del genoll, una lesió que ha augmentat en els últims anys entre els joves

hospital-del-mar

hospital-del-mar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital del Mar se situa com el primer centre d’Europa trasplantar empelts dels pares als seus fills per reparar el lligament encreuat anterior (LEA) del genoll, una lesió que ha augmentat en els últims anys entre els joves per l’increment de la pràctica esportiva.

Es tracta d’una tècnica pionera que utilitza un tendó isquiotibial d’un dels progenitors per reparar el genoll lesionat del fill, i permet obtenir empelts de mida adequada, alhora que es garanteix la "plena compatibilitat del teixit" i s’eviten reaccions de rebuig, ha explicat el centre sanitari en un comunicat aquest dijous.

Per evitar una futura ruptura o alteracions –com ara desviacions i discrepàncies en la longitud final– la tècnica quirúrgica inclou la preservació dels cartílags de creixement i evita la interrupció prematura del creixement de l’extremitat afectada, han dit des de l’hospital.

Notícies relacionades

La tècnica només ha sigut utilitzada a Austràlia el 2013, i a Europa per l’Hospital del Mar el 2015, i els nens tractats van dels 7 als 14 anys, experimentant un increment d’aquestes lesions en joves del sexe femení, ha dit el cap del servei, el doctor Joan Carles Monllau.

A Espanya es realitzen unes  20.000 reconstruccions de LEA cada any, i s’ha comprovat que la reconstrucció precoç és més beneficiosa per al futur del genoll lesionat que una intervenció tardana o que no operar.